Česko dalo pro Covid-19 stopku cizincům

Od dnešní půlnoci nesmějí cizinci přicestovat do Česka z jiných než nezbytných důvodů bez ohledu na takzvaný cestovatelský semafor, kterým se dosud řídily podmínky cest. Výjimku z toho ale mají například ti, kteří v ČR pracují nebo studují. O zákazu rozhodla vláda.

Kabinet podle usnesení tak zakázal pobyt cizinců v ČR s výjimkami v případě cest do zaměstnání a škol, nezbytných cest za rodinou či blízkými osobami, cest do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb nebo například na svatbu či pohřeb.

Cizinci tak nemohou přijet do Česka za účelem turismu. No ČR není jedinou zemí, která k tomu přistoupila. Také Francie od neděle uzavře hranice pro vstup ze zemí mimo EU, výjimku budou mít cesty ze závažných důvodů. Uzavře také část obchodů.

V Česku platí zpřísněná protiepidemická opatření, například další omezení ubytovacích služeb. Vláda také ve čtvrtek rozhodla o obnovení zákazu návštěv v nemocnicích na odděleních akutní péče. Upravená opatření začala platit o půlnoci z pátku na dnešek. Ministři již ve čtvrtek apelovali na lidi, aby omezili pohyb. Nejlepší je zůstat doma a neměly by se setkávat rodiny, které spolu nežijí.

(SCa)

Přejít nahoru