Na covid-19 zabírá volně prodejný lék na horečku. Významně snižuje riziko úmrtí, potvrdila studie

Lék, který může zachránit život
Podle nejnovějších vědeckých zjištění jsou ale účinné látky ještě blíže, než se mohlo zdát. V boji s koronavirem totiž může velkou roli sehrát jeden z nejobyčenějších léků, který má mnoho lidí ve své domácí lékárničce, a pokud ne, mohou si ho volně obstarat v jakékoliv lékárně. Přitom právě tento lék může znamenat rozdíl mezi tím, zda pacient na covid-19 zemře, nebo nikoliv, případně může zabránit tomu, aby se u dotyčného rozvinul vážný stav.

Studie publikovaná v odborném časopise Anestesia and Analgesia tvrdí, že na pacienty s covidem-19 velmi dobře působí běžně dostupný aspirin. Podle vědců z University of Maryland ve Spojených státech amerických je efekt dokonce tak významný, že pacienti užívající aspirin mají o 47 % nižší riziko úmrtí než ti, kdo tento lék neužívají. Aspirin také o 40 % snižuje pravděpodobnost, že nakažený člověk bude potřebovat péči na jednotce intenzivní péče. Tedy, že si jeho stav vyžádá připojení na plicní ventilátor.

Bezpečný, levný, a přesto účinný
Studie vznikla za účasti přibližně čtyř stovek pacientů, kteří byli hospitalizováni s koronavirem. Měli tedy přinejmenším středně závažný průběh onemocnění. Krátce po hospitalizaci jim byl podán aspirin. Výsledky jsou podle vedoucího výzkumu Jonathana Chowa až překvapivě jednoznačné, přestože bude zapotřebí klinické studie s větším množstvím účastníků, aby předpoklady potvrdila. Přesto má však aspirin podle lékaře velký potenciál sehrát v koronavirové epidemii významnou úlohu, a to především proto, že je levný a dostupný.

Aspirin také redukuje tvorbu krevních sraženin. Ty se ukázaly být velkým rizikem i po vyléčení, kdy mohou způsobit trombózu. Vědci však nedoporučují užívat aspirin preventivně, protože samotné nákaze nezabrání.

Britští lékaři přitom už pacientům s covidem-19 začali podávat, a to primárně právě proto, že pozorovali velké množství případů, kdy lidé zemřeli na náhle uvolněnou krevní sraženinu. “Máme dobré důvody domnívat se, že je aspirin prospěšný. Je také bezpečný, levný a snadno dostupný,” cituje deník The Guardian jednoho z lékařů, kteří v rámci rozsáhlé studie aspirin pacientům podávají.

Autor: Petr Vavrenka

Přejít nahoru