Nebezpečná strategie USA / NATO v Evropě

Dvěma hlavními jednotkami zapojenými do tohoto cvičení byla americká ponorka třídy Los Angeles a francouzská letadlová loď s jaderným pohonem Charles de Gaulle spolu s její bojovou skupinou. Součástí byla také ponorka pro jaderný útok.

Brzy po cvičení se nosič Charles de Gaulle vydal do Perského zálivu. Celým cvičením „hostitelská země“ byla Itálie, která se účastnila dynamické manty: Itálie poskytla zúčastněným silám přístav Catania (Sicílie) a vrtulníkovou stanici námořnictva (také v Catanii), leteckou společnost Sigonella stanice (největší základna USA / NATO ve Středomoří) a Augusta (obě na Sicílii) logistická základna pro dodávky. Účelem tohoto cvičení byl hon na ruské ponorky ve Středomoří, které by podle NATO mohly ohrozit Evropu.

Letadlová loď Eisenhower a její bojová skupina zároveň provádějí operace v Atlantiku, aby „prokázaly trvalou americkou vojenskou podporu spojencům a závazek udržovat moře volné a otevřené“. Tyto operace – prováděné šestou flotilou, jejíž velení je v Neapoli a základna v Gaetě – spadají do strategie stanovené zejména admirálem Foggem, dříve šéfem velení NATO v Neapoli: obviňovat Rusko, že se chce potopit svými ponorkami lodě spojující obě strany Atlantiku, aby izolovaly Evropu od USA. Tvrdil, že NATO se musí připravit na „čtvrtou bitvu o Atlantik“, po dvou světových válkách a studené válce. Zatímco probíhají námořní cvičení, strategické bombardéry B-1, převezené z Texasu do Norska, provádějí „mise“ poblíž ruského území, společně s norskými stíhačkami F-35, „aby demonstrovaly připravenost a schopnost USA podporovat spojenci.

Všechny tyto vojenské operace jsou oficiálně motivovány jako „obrana Evropy před ruskou agresí“, která převrací realitu: NATO expandovalo do Evropy se svými silami a dokonce i jadernými základnami blízko Ruska. Na zasedání Evropské rady 26. února generální tajemník NATO Stoltenberg prohlásil, že „hrozby, kterým jsme čelili před pandemií, stále existují“, přičemž na prvním místě jsou „agresivní akce Ruska“ a v pozadí hrozivý „vzestup Číny“. Poté zdůraznil potřebu posílit transatlantické vazby mezi USA a Evropou, jak si to nová Bidenova vláda velmi přeje, a posunout spolupráci mezi EU a NATO na vyšší úroveň. Připomněl, že více než 90% obyvatel Evropské unie nyní žije v zemích NATO (včetně 21 z 27 zemí EU). Evropská rada znovu potvrdila „závazek úzce spolupracovat s NATO a novou Bidenovou správou pro bezpečnost a obranu“, čímž se EU vojensky posiluje. Jak ve svém projevu zdůraznil předseda vlády Mario Draghi, toto posílení musí probíhat v rámci komplementarity s NATO a v koordinaci s USA.

Proto musí být vojenské posílení EU doplňkem k posílení NATO a naopak ke strategii USA. Tato strategie ve skutečnosti spočívá v provokování rostoucího napětí s Ruskem v Evropě, aby se zvýšil vliv USA v samotné Evropské unii. Stále nebezpečnější a nákladnější hra, protože tlačí Rusko, aby se vojensky posilovalo. Potvrzuje to skutečnost, že v roce 2020, v úplné krizi, se italské vojenské výdaje zvýšily ze 13. na 12. místo na celém světě a předstihly místo Austrálie.

Přejít nahoru