Ukrajina

Saker: Ukrajina na pokraji války

Zaprvé, ukrajinská vláda a parlament prakticky prohlásily, že minské dohody jsou mrtvé. Po pravdě řečeno, tyto dohody se narodily už jako „mrtvé dítě“, ale pokud všichni předstírali, že stále existuje šance na nějaké vyjednané řešení, sloužily jako „brzda války“. Nyní, když byl tento retardér odstraněn, je situace mnohem výbušnější než dříve.

Zadruhé je zcela jasné, že Bidenova administrativa je seznamem těch nejhorších rusofobů Obamovy éry: Nuland, Psaki a další otevřeně prohlašují, že chtějí zintenzivnit konfrontaci s Ruskem. Dokonce i nováčci jako Ned Price jsou jasně vzteklí rusofobové. Kluci v Kyjevě si okamžitě uvědomili, že do Bílého domu se vrátili jejich staří zlí bossové a nyní také přizpůsobují svůj jazyk této staronové realitě.

Konečně – a to je nejhorší – existují jasné známky toho, že ozbrojené síly Ukrajiny přenášejí těžké zbraně na kontaktní linii. Existuje mnoho zpráv o pohybu na východ ke kontaktní linii, kromě tanků i další těžké vojenské techniky, včetně MLRS a taktických balistických raket. Není nutné říkat, že ruský generální štáb velmi pečlivě sleduje všechny tyto pohyby stejně jako zpravodajské služby LPR.

To vše se děje v době, kdy se popularita Zelenského pohybuje v pásmu volného pádu. A vlastně nejen jeho. Biden ukradl americké volby a musí se vypořádat se 70 miliony „zavrženíhodných“, kteří volili Trumpa, zatímco všichni vedoucí představitelé EU čelí mnoha extrémně vážným krizím (imigrace, kriminalita, uvěznění COVID atd.) … Pravdou je, že všichni zoufale potřebují nějaký druh „rozptýlení“, aby se jejich veřejné mínění nezaměřilo na skutečné problémy, kterým západní společnosti u sebe doma čelí.

Jaký druh „rozptýlení“ by mohl být? No přece nějaká ta „humanitární válka“.

 

Fáze jedna: „spouštěč“
Je nepravděpodobné, že by Ukrajina jen tak zaútočila na Donbas. Kyjev musí přidržovat narativu, že „je oběť agresora“. Pokud je však minulé chování jedním z nejlepších prediktorů chování budoucího, můžeme na první pohled zjistit, co se může stát.

Pamatujete si, jak se tři lodě ukrajinského námořnictva pokusily prorazit pod Krymským mostem? A co ukrajinské teroristické skupiny, které se Kyjev pokusil propašovat na Krym? A konečně existuje mnoho teroristických útoků prováděných ukrajinskými speciálními službami na území Novorossie. Pravdou je, že ukrajinské speciální služby (SBU a vojenské) provádějí průzkumné a sabotážní operace na Donbasu, na Krymu a dokonce v Rusku.

Právě teď obě strany (Kyjev a LDNR) oficiálně oznámily, že povolily svým silám reagovat na jakékoli provokace nebo nepřátelskou palbu. Jen si představte, jak snadné je pro obě strany zorganizovat provokaci, a poté prohlásit, že byla napadena, a prohlásit, že „se musíme před agresorem bránit“.

Nejpravděpodobnějším scénářem je tedy nějaká ukrajinská provokace, po níž následuje „obranný protiútok“ ozbrojených sil Ukrajiny.

 

Fáze dvě: útok
V posledních letech dostaly ukrajinské ozbrojené síly od Západu velkou pomoc, a to jak z hlediska vybavení , peněz, tak i výcviku. Z kvantitativního hlediska jsou navíc ozbrojené síly Ukrajiny mnohem větší než kombinované síly LPR a LDNR. Bylo by však chybou domnívat se, že síly obou republik prostě spočívaly na vavřínech a nepracovaly na kvalitativním skoku ve svých schopnostech.

Ukrajinská vláda pracuje na další mobilizaci (takových vln mobilizace v minulosti bylo mnoho, ale žádná z nich nebyla opravdu úspěšná). Vzhledem k chaosu v zemi je nepravděpodobné, že to půjde lépe než ty předchozí. Pokud chceme provést „součet fazolí“, pak můžeme říci, že Kyjev by teoreticky mohl mobilizovat asi 300 000 vojáků, zatímco stálé síly obou republik mají asi 30 000 vojáků (jedná se o trvalou sílu před mobilizací). Musíme však vzít v úvahu, že ukrajinské síly jsou většinou branci, zatímco síly LDNR jsou 100% profesionálně vycvičení dobrovolníci bojující za svou zemi a chránící své rodiny a přátele. To je obrovský rozdíl!

Stejně jako každé „počítání fazolí“ je toto čistě číselné srovnání neodpovídá skutečným bojovým silám. Faktem je, že síly LDNR jsou mnohem lépe vycvičené, vybavené, motivované a velí jim velice kvalitní a profesionální velitelé. Síly LDNR navíc měly roky na přípravu na útoku na Ukrofašistů. Ve skutečnosti jsou nyní obě strany na předpokládané lini střetu velmi silně opevněny. Navzdory tomu všemu však LDNR trpí obrovskou nevýhodou – nedostatkem strategické (nebo dokonce provozní) hloubky. Horší je, že Doněck je doslova „na první ráně“.

Mohou ukrajinské síly „prorazit“ obranu LDNR? Řekl bych, že to není nemožné, ale jen kdybychom nebrali v úvahu důležitý faktor ruských ozbrojených sil , jejich seriózní přípravu na rychlý zásah a potlačení jakéhokoli takového průlomu ze strany ukrajinských sil. Má ruská armáda prostředky k zastavení takového útoku?

Ano, samozřejmě. Za prvé, celá LDNR je doslova přímo za hranicí s Ruskem, což znamená, že téměř jakýkoli ruský zbraňový systém může „dosáhnout“ nejen LDNR, ale dokonce i celou ukrajinskou taktickou, operační a dokonce strategickou hloubku. Rusko by také mohlo přes LPNR nasadit klasickou „bezletovou zónu“ a zabránit nasazení leteckých a raketových sil Ukrajiny pomocí kombinace systémů protivzdušné obrany a elektronického boje. Ruské rakety a dělostřelecké systémy mohou být použity nejen k k likvidaci baterií protivníka, ale také k porážce útočících ukrajinských jednotek. A konečně, pokud to bude nutné, mohou být zapojeny ruské síly z Krymu a také síly černomořské flotily. Pokud jde o ruské systémy pobřežní obrany (Val a Bastion), mohou „uzamknout“ celé Černé moře.

Největším problémem pro Rusko je, že nemůže nic z toho udělat, aniž by v Evropě vyvolalo obrovskou politickou krizi. Jen si představte, co by na takový ruský zásah mohli říci lidé jako Anthony Blinken, Ned Price nebo Jen Psaki! Pamatujte: jsou to stejní lidé, kteří okamžitě obvinili Rusko z útoku na Gruzii, když to bylo naopak – Gruzie napadla Jižní Osetii. Nyní všichni žijeme v době „postpravdy“, „highly likely“ (s vysokou pravděpodobností) , a nikoli ve světě faktů.

Již jsem řekl, že skutečným účelem ukrajinského útoku na Donbas po mnoho let nebude znovuzískání regionu, ale donucení Ruska k otevřenému a nepopiratelnému zásahu. Toto je sen Neokonů od roku 2014. A až dosud to zůstává jejich konečným cílem na Ukrajině. Jak by tedy mohl vypadat ruský protiútok?

 

Fáze třetí: Ruská intervence
Nejprve se vás zeptám: věděli jste, že asi 400 000 obyvatel LPNR již má ruské pasy? Celková populace LDNR je asi 3,7 milionu lidí, tedy více než 10% populace. To je zásadní ze dvou důvodů. Za prvé, můžete si o těchto ruských občanech myslet, že jsou jen návnadou. Pokud však budou zabíjeni, nebude Putin mít jinou možnost, než zasáhnout, aby je ochránil. Putin ve skutečnosti mnohokrát objasnil, že Rusko nikdy nedovolí, aby Ukrajina násilím dobývala Novorossii nebo likvidovala její obyvatelstvo. Zadruhé existuje mnoho precedentů, kdy země (většinou západní) použily k ochraně svých občanů vojenskou sílu. Příkladem jsou Spojené státy v Grenadě a Panamě, Turci na Kypru a v Sýrii nebo Francouzi v mnoha afrických zemích.

Z čistě vojenského hlediska má Rusko dále k dispozici řadu protiopatření, která lze použít k zmaření a zastavení jakéhokoli ukrajinského útoku, a to i bez vyslání pozemních sil. Kromě toho se ruská reakce nemusí nutně omezovat pouze na první linii – Rusko může Ukrajinu snadno zasáhnout i v její strategické hloubce a Ukrajinci ve skutečnosti nemohou dělat nic, aby tomu zabránili. Nevěřím však, že ruský protiútok bude omezen na protiopatření, zejména kvůli potřebě uvolnit síly LPRP na frontové linii, které budou vyčerpány obtížnými obrannými operacemi. Jinými slovy, Rusko tentokrát ani nezapře svou účast; v tuto chvíli by to bylo zbytečné a kontraproduktivní.

Západ všechna svoje válečná dobrodružství začínal různým humanistickými hesly jako „Odpovědnost, Chranit,… Dobře! Pak jej může použít i Rusko.

Samozřejmě nejsem dost naivní, abych věřil, že kohokoli na Západě přesvědčí pojmy jako Spravedlnost nebo Precedens. Ale Kreml může použít tento argument k dalšímu vzdělávání Rusů o skutečných záměrech Západu. To je zvláště užitečné pro Putina ve volebním roce; to jen dále oslabí jak prozápadní opozici (ze zřejmých důvodů), tak i protizápadní „vlasteneckou“ opozici, která nebude mít jinou možnost, než plně podporovat vojenskou intervenci na záchranu Donbasu.

 

Fáze čtyři: Odpověď Impéria
Ani na okamžik nevěřím, že někdo na Západě spáchá sebevraždu a bude hájit vojenský zásah na Ukrajině proti Rusku natož aby poslal snad vojska NATO na „záchranu“ Ukrajiny. NATO je jen falešná vojenská aliance. Byla vždy ve skutečnosti jen nástrojem USA pro kontrolu nad Evropou. Ano, historicky záminkou pro NATO byla údajná hrozba ze strany Sovětského svazu a nyní také z Ruska. Skutečným raison d’être NATO však vždy byla kontrola nad evropským kontinentem. Dnes však nikdo na Západě nevěří, že stojí za to riskovat totální válku proti Rusku bezprostředně po (relativně malé) ruské vojenské intervenci na východní Ukrajině. Jakmile se však ruské rušení stane nepopiratelným (Kreml se ani nebude obtěžovat to popřít!), pak nadnárodní imperiální nomenklatura, která vládne Říši, v tom uvidí skutečně historickou příležitost vytvořit vážnou krizi, která oslabí pozice Ruska v Evropě a nesmírně posílí kontrolu USA nad kontinentem a donutí vazalské stát Evropy opět „držet hubu a krok“.

Všichni jsme viděli, jak západní politici a presstituti vymysleli (zcela zfalšovali) ruskou intervenci na Donbasu a jak prohlásili, že „potrestají“ Rusko za „nedodržování minských dohod“. Můžeme si jen představit, jak kruté a hysterické budou tyto výkřiky plné nenávisti k Rusku, až Rusko zasáhne tentokrát skutečně a zcela otevřeně. Opět platí, že pokud je minulé chování nejlepším prediktorem budoucího chování, pak si můžeme být jisti, že západní politici budou dělat to, co dělají vždy – budou se snažit zhoršit a prodloužit konflikt tak dlouho, jak je to možné, ale bez přímého útoku na Rusko. To je přesně účel ozbrojených sil Ukrajiny – poskytnout anglosionistům požadovaný „Kanonenfutr“ (krmivo pro děla).

 

Fáze čtyři : možné odpovědi od Ukrofašistů
Není pochyb: Zelenský a všichni tito klauni v Radě nejsou vojenští vůdci. Dokonce i velitelé ozbrojených sil Ukrajiny patří až tak do 3. třídy (všichni dobří odešli nebo byli propuštěni). Prvním zájmem náckův Kyjevě bude bezpečná evakuace západních „poradců“ z bojové zóny a poté se skryjí a hlavně někam „zašijí“ své peníze. Přes to vše běhání v maskáčích a horečnaté žvásty o super zbraních nebudou ukrajinské ozbrojené síly schopny existovat jako organizovaná bojová síla déle než 48 hodin. Jak jsem zmínil výše, Rusko je schopné snadno zavést bezletovou zónu nejen přes LPNR, ale dokonce přes celou východní Ukrajinu. Rusko je schopné vypnout elektřinu i plyn na celé Ukrajině. Ne nadarmo Putin v roce 2018 řekl: “že jakýkoli závažný útok nebo provokace ze strany Ukrajiny bude mít velmi vážné důsledky pro ukrajinskou státnost jako celek“.

Bylo by však nesmírně nebezpečné jednoduše ignorovat potenciál Ukrofašistů, který by mohl Moskvě způsobit skutečnou bolest hlavy. Proč?

Například bych neztratil ze zřetele skutečnost, že Ukrajinci hrozí útokem na Operační skupinu ruských sil (OGRV) v Podněstří. Jedná se o malé síly daleko od Ruska obklopené nepřátelskými sousedy. Pamatujte, že Tiraspol se nachází asi 600 km západně od Doněcka! A nejen to: zatím Moldavsko sice není členem NATO, ale Rumunsko je. Pokud jde o současnou moldavskou prezidentku Maiu Sandu, je také Rumunka a hluboce protiruská a mohla by působit jisté potíže. Ale i když je to všechno pravda, myslím si, že je také důležité mít na paměti ještě jednu skutečnost: Kišiněv, hlavní město Moldavska, je jen 300 km od Krymského poloostrova. Díky tomu je celé Moldavsko v dosahu ruských protiopatření a mobilních sil rychlé reakce. Pro Moldavany by jakákoli představa o útoku na OGRV v Podněstří byla opravdu šílená, ale pro zoufalý Ukro režim v Kyjevě by to mohlo být místo kde zasadit úder Rusku.

Ukrofašistický režim v Kyjevě ,samozřejmě, neměl od doby „revoluce hrdosti“ fakticky žádnou moc. Všechna rozhodnutí o Ukrajině činil a činí „strýček Sam“ (nebo Šmoula ?) a jeho stoupenci v Kyjevě. Otázka, kterou si musíme položit, tedy zní: může někdo obejít šílené neokonzervativce v Bílém domě, aby postrčil režim v Kyjevě a dále rozšířil konflikt a donutil Rusko zasáhnout také v Podněstří?

Někteří komentátoři na Západě a někteří v Rusku navrhli, aby Bidenův plán – za předpokladu, že existuje – způsobil simultánní krize na různých místech po celém Rusku – na Donbasu, v Černém a Azovském moři, v Gruzii, Bělorusku, Podněstří , Arménii atd. Impérium se také může rozhodnout vrátit se k plánu Hillary Clintonové vytvořit bezletovou zónu nad rozmístěním ruských vojsk v Sýrii. Nejsem si jistý, jestli je to právě teď pro Rusko hlavní hrozba. Existuje například dobrý důvod, proč je Rusko rozděleno na vojenské obvody – v případě války se každý vojenský obvod stane samostatnou frontou, která může bojovat autonomně, podporovat jiné fronty a spoléhat se na strategické schopnosti ruských ozbrojených sil. Jinými slovy, ruská armáda se dokáže vyrovnat s několika velkými a současnými krizemi nebo dokonce konflikty v ruských sousedních státech. Pokud jde o bezletovou zónu Hillary nad Sýrií. Vzhledem k nepopiratelné realitě, že všechny základny CENTCOM jsou pod dvojím zaměřením (íránským a ruským), je nepravděpodobné, že by Spojené státy podnikly takový nebezpečný krok.

 

Fáze pět: Poválečná situace
Opět platí, že pokud je minulé chování nejlepším prediktorem budoucího chování, pak můžeme očekávat, že Rusové budou dělat hodně tak, jak to dělali během 5denní války (ve skutečnosti pouze 3 dny) 08.08.08. proti Gruzii podporované NATO. Například bez ohledu na to, kde se ruská armáda rozhodne zastavit (možná podél současné linie kontaktu, nebo by to mohlo zahrnovat úplné osvobození Donbasu od okupačních sil Ukrofašistů), bude to krátká válka (dlouhé války jsou většinou věcí minulosti stejně). Ukrajinské ozbrojené síly budou zcela zničeny, ale ruská vojska neobsadí velká ukrajinská města (stejně jako v roce 2008 nezabrala Tbilisi). Jak jeden důstojník LDNR uvedl v rozhovoru z roku 2015, „čím dál jdeme na západ, tím méně jsme považováni za osvoboditele a tím více jsme považováni za okupanty. “ Má pravdu, ale je tu ještě něco mnohem důležitějšího: Rusko si jednoduše nemůže dovolit přestavět téměř totálně deindustrializovanou Ukrajinu. Na rozdíl od propagandy kurátorů Ukrajiny je země po mnoho let v bankrotu. A z tohoto neúspěšného státu Rusko rozhodně nic nepotřebuje. Naprosto nic. A poslední věcí, kterou dnes Rusko potřebuje, je zabřednout do úsilí o obnovu ukrajinského státu a ekonomiky při boji proti všemožným neonacistickým nacionalistickým bandám. Pokud se černomořská flotila Ukrajiny i ukrajinské letectvo pokusí připojit k bitvě, jednoduše zmizí, ale Rusko nepodnikne žádné útoky na ukrajinské pobřeží.

Jsou lidé, kteří z morálních a historických důvodů chtějí, aby Rusko alespoň osvobodilo ukrajinský východ a ukrajinský jih (území od Mariupolu po Oděsu). Rozhodně nesouhlasím. Říci: „Putine, pojď dát věci do pořádku“ je úžasné a milé, ale obyvatelé Ukrajiny se musí sami osvobodit a nečekat, až je Rusko osvobodí. Průzkumy veřejného mínění v Rusku ukazují, že většina Rusů je silně proti válce (nebo vleklé okupaci) a nevidím ani žádné známky toho, že by lidé na jižní Ukrajině zoufale čekali na osvobození ruskou armádou. Celá tato myšlenka, že Rusko dezinfikuje Ukrajinu před nacistickou hnilobou, je ideologický konstrukt, který nemá žádný skutečný základ. Ti, kteří stále sní o ruských tancích v Kyjevě nebo Dněpropetrovsku, budou velmi zklamáni: to se nestane.

Plně tedy očekávám, že na konci této války ještě bude existovat ukrajinský stát, i když mnohem slabší. Navíc je téměř jisté, že pokud ukrajinská armáda zaútočí na Novorossii, Rusko znovu zopakuje, co udělalo v roce 2008, a uzná republiky LPNR spolu s jakýmsi dlouhodobým integračním programem. Občanské nepokoje a dokonce i povstání jsou možné nejen na východě, ale také na jihu a západě Ukrajiny. Není nutné říkat, že se EU a NATO zblázní a evropský kontinent znovu rozdělí další „oponou“ k velké radosti celé anglosféry. Na konci tohoto procesu se Ukrajina podobná Banderastánu jednoduše rozpadne na malé zvládnutelnější kusy, které všechny spadnou pod vliv jejich mocnějších a lépe organizovaných sousedů.

Pokud jde o Rusko, obecně se s naprostým odporem obrátí zády k Západu a bude pokračovat v rozvoji multipolárního světa s Čínou a dalšími zeměmi zóny B.

 

Závěr: opět na pokraji?
Ve skutečnosti jsou všechny výše uvedené myšlenky jen moje dohady. Nikdo neví jistě, zda k této válce skutečně dojde, a pokud k ní dojde, jak to skončí. Válka je jednou z nejvíce nepředvídatelných událostí, proto je tak velký počet válek ztracených stranou, která je iniciovala. To, co jsem uvedl výše, je jeden z mnoha možných scénářů. Když se naposledy ukrajinský útok zdál bezprostřední, stačila Putinova slova o „velmi vážných důsledcích pro ukrajinskou státnost jako celek“ k zastavení eskalace a přesvědčení Kyjeva, aby neútočil. Tentokrát Rusové takové hrozby nedělají – ale jen proto, že Rusové stále nevěří , že má smysl opakovat hrozby jen naplano. Po druhé už je nutno jednat !

V tuto chvíli dochází k vážným střetům mezi ozbrojenými silami Ukrajiny a obránci LPR. Obě strany používají ruční palné zbraně, granátomety a dělostřelecké systémy. Podle jednoho dobře informovaného blogera mu jeho zdroje v Kyjevě říkají, že: „Před nějakou dobou byl od úřadu starého vetchého Bidena obdržen rozkaz připravit ozbrojené síly Ukrajiny na útok na Donbas, počkejte si však na konečné povolení Bílého domu. Tento zdroj zároveň uvedl, že podobné vojenské operace budou prováděny v jiných zemích, kde existují ruské zájmy, s cílem odvrátit pozornost veřejnosti od Donbasu a oslabit jakoukoli podporu Donbasu. “

Těchto zpráv je na Telegramu mnohem více. Pro-ukrajinští komentátoři mimo jiné šíří zvěsti o ruských žoldácích, kteří se prý objevili poblíž frontové linie východně od Mariupolu. Můžeme říci, že informační bitva již začala. Pouze čas ukáže, zda se tato bitva změní v kinetickou nebo ne. Nyní to ale vypadá, že jsme ve fázi „klíč k zahájení“.

© Saker

zdroj: nwoo.org

Přejít nahoru