Překonali jste COVID-19? Nabízíme vám cviky, které “restartují” vaše plíce (VIDEO)

Lekári upozorňujú, že ľudia, ktorí prekonali vážnejšiu formu koronavírusu, by si mali doliečovať pľúca. Počas choroby boli zničené najviac. Žiaľ, na rehabilitácie sa pacienti u nás ešte nedostávajú, hoci rehabilitačné zariadenia sú na nich údajne pripravené. Pomôcť si teda ľudia musia zatiaľ sami. Na pomoc im ale prišiel tím odborníkov, informuje portál dnes24.sk.

Cviky sú určené pre všetkých, aj pre tých, ktorí prekonali ochorenie COVID-19
Tím odborníkov Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) pripravil zostavu cvikov v rámci respiračnej fyzioterapie. Cviky pomôžu najmä pacientom, ktorí prekonali ochorenie COVID-19.

„Cviky sú určené pre všetkých. Pomôžu pacientom, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a rovnako respiračná fyzioterapia je dobrý spôsob na posilnenie pľúc aj u zdravých detí,“ uviedla Eva Zubaľová, vedúca fyzioterapeutka fyziatricko-rehabilitačného oddelenia NÚDCH. Jednoduché cviky môžu cvičiť už deti v predškolskom ve­ku.

Podľa lekárky je ideálne cvičiť dva až trikrát denne. Jedna zostava trvá zhruba šesť minút. Cieľom cvičenia je predýchať nielen celé pľúca, ale hlavne dolné, ktoré sú pri plytkom dýchaní menej aktívne.

„U väčšiny detí sa stretávame s tým, že často u nich prevláda horné hrudné dýchanie a majú tak problém rozvíjať hrudník a mobilizovať ho. Správnym rozdýchaním môžeme využiť celú kapacitu pľúc,“ konštatuje Zubaľová.

Respiračná fyzioterapia pomáha hospitalizovaným aj ambulantným pacientom
Dobré je, že na jednoduchú zostavu respiračných cvičení nie sú potrebné žiadne pomôcky. Ideálne je cvičiť skôr pred jedlom, nie na plný žalúdok. Pri cvičení je dôležité správne sedenie.

„Ak nemáme správne nastavenú postúru, nemôžeme správne dýchať a hrudník sa nemôže mobilizovať do svojej plnej kapacity – dopredu, dozadu a do strán. Pravidelným cvičením sa správne dýchanie postupne zautomatizuje a nebude už potrebné sústrediť sa na každý cvik, a tým aj na správne dýchanie,“ dodáva lekárka Eva Zubaľová.

V NÚDCH respiračná fyzioterapia pomáha hospitalizovaným pacientom, napríklad po operáciách. Cvičenia sa však využívajú aj pri dlhodobo ležiacich pacientoch a rovnako pomáhajú aj ambulantným pacientom.

zdroj: hlavnydennik.sk

Přejít nahoru