Proč na koronavirus umírají i mladí a zdraví? Může za to cytokinová bouře

Server katarské televize Al-Džazíra připomíná, že od svého prvního výskytu se koronavirus podle dosavadních poznatků přenesl na člověka z dosud neznámého zvířete a šíří se především kapénkami z dýchacích cest, tedy když infikovaná osoba zakašle nebo kýchne. Obvykle trvá pět až šest dní, než se po nákaze projeví první příznaky, ale někdy se také neprojevují žádné.

Virus se množí v respiračním traktu a může vyvolat řadu příznaků, upozorňuje doktorka Maria Van Kerkhoveová ze Světové zdravotnické organizace (WHO). Podle ní existují méně vážné případy, které připomínají nachlazení a projevují se dýchacími potížemi, bolestmi v krku, rýmou a horečkou, či dokonce zápalem plic. Ten ale může být i vážný a vést k selhání orgánů a k úmrtí.

Ve většině případů však příznaky závažné nejsou. Světová zdravotnická organizace posoudila údaje o zhruba 17 tisících případech a 82 % se vážnými potížemi neprojevovalo. Závažných bylo jen 15 % a tři procenta byla kritická, shrnuje Van Kerkhoveová.

2% úmrtnost
Studie 138 pacientů nakažených Covidem-19 vyšla v odborném časopise Journal of the American Medical Association. Práce ukázala, že nejběžnějšími příznaky je horečka, únava a suchý kašel. Třetina nemocných také trpěla bolestmi svalů a potížemi s dýcháním, zatímco zhruba 10 % mělo příznaky atypické, včetně průjmu a nevolnosti.

Více info na plus.rozhlas.cz

Přejít nahoru