Slovenské Biomedicínske centrum sa vyznamenalo

Virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra si musel nasypať popol na hlavu. A to v priamom prenose TV Markíza. V ňom priznal omyl, že pacienti, ktorým potvrdili juhoafrickú mutáciu COVID-19, ju pritom nemajú. Aby zažehlil “prúser” dodal, že variant našli v šiestich úplne iných vzorkách. Zo siedmich pôvodných sa potvrdil iba u ženy z Banskej Bystrice, ktorá pricestovala zo Zanzibaru. Jej vzorka sa údajne identifikovala v inom laboratóriu.

„Po následnej oprave sme zistili juhoafrickú mutáciu u iných šiestich ľudí a u týchto sa naozaj u všetkých potvrdila taktiež cestovateľská anamnéza. Všetci sa vrátili z krajín mimo Európy – z Tanzánie, zo Zanzibaru, alebo z Turecka,“ dodal pre svoju obhajobu. Túto skutočnosť považuje v podstate za dobrú správu. Zdôvodnil to tým, že ak by bola platná okolnosť, ktorú uviedli najskôr, a teda, že mutácia sa prejavila u ľudí, ktorí necestovali, znamenalo by to nekontrolované šírenie vírusu. Dodall, že neplatí, že potvrdili juhoafrickú mutáciu u ľudí, ktorí pricestovali z Ukrajiny či Nemecka. Vedec tiež objasnil, že v laboratóriu sekvenovali vzorky, ktoré neboli čerstvé a mali februárový dátum. Analyzované vzorky im poskytol Úrad verejného zdravotníctva SR.

Samozrejme, zmätočné stanovisko Biomedicínskeho centra nezostalo bez povšimnutia. “To už čo tam majú za bordel, to kto im má už veriť, najprv ma, potom nemá, tak ako potom hodnotia tie vytery, teraz už tým číslam neverím vôbec,” nechal sa počuť jeden diskutér. “Odvolávam čo som povedal vcera, potvrdzujem čo hovorím dnes a zajtra potvrdím, že odvolávam čo som hovoril včera, že potvrdzujem, že čo som povedal predvčerom bola lož,” napísal ďalší.

(SCa, il.foto: Pixabay)

Přejít nahoru