Skončí brzy koronavírusová pandemie? Expert WHO to vidí jasně

Zatímco mnohé země nevycházejí z lockdownu, Světová zdravotnická organizace (WHO) hlásí zarážející zmírnění pandemické situace na globální úrovni. Prognóza WHO nyní dává naději, že pandemie se brzy skončí.

Celosvětově počet infekcí masivní klesá už šest týdnů za sebou – mnohem silnější a rychlejší, než se očekávalo. Podle oficiálních údajů pandemie vyvrcholila druhý lednový týden ai to překročila. V té době bylo podle oficiálních údajů infikovaných více než 700 000 lidí každý den. Nyní jsou čísla jen o polovinu nižší, tedy kolem 350 000. A to i přes mutacím.

 

Ředitel WHO předpovídá konec pandemie
HansHenriKluge, ředitel WHO pro Evropu, dokonce ohlásil ukončení koronavírusovej pandemie v dánské státní stanici DR. Pandemie skončí “o několik měsíců”, řekl Kluge ve čtvrtek v Kodani. V důsledku toho se nejhorší scénáře pandemie už skončily. Řekl také: “Virus bude nadále existovat, ale nemyslím si, že budou potřeba nějaké omezení. To je optimistické prohlášení. ”

Generální ředitel WHO Tedros Adhan Ghebreyesus trochu tlumí Klugeho očekávání, avšak přesto vidí důvod na vydechnutí. Ghebreyesus řekl: “Teď musíme upevnit pozitivní trend. Oheň ještě nevyhasl – a pokud s ním nebudeme bojovat dál, vrátí se planoucí zpět. Nejnovější vývoj však dává naději. “Odborníci WHO proto hledí vstříc bodu obratu.

Prohlášení WHO by měly být povzbudivým signálem pro mnoho zemí. Především strach Německa z mutací se s ohledem na informace WHO jeví jako přehnaný. Kluge řekl, že mutace jsou “normální”. Také by nevedly k tomu, že by se virus vymkl kontrole.

Ve skutečnosti míra infekce prudce klesá v zemích s vysokou incidencí mutací stejně jako kdekoli jinde – například v Jižní Africe o 33 procent v průběhu týdne.

 

WHO požaduje intenzivní výzkum dlouhodobých následků
WHO mezitím vyzvala na intenzivní výzkum dlouhodobých následků koronaochorení. Studie o tomto tématu jsou “mimořádně důležité”, WHO tu vidí “jasnou prioritu”, řekl Kluge ve čtvrtek v Kodani. Všechny zdravotnické orgány by se měly podílet na přezkoumání pozdních příznaků korony.

Dlouhodobé následky koronaochorení jsou shrnuty pod klíčovým slovem “Long Covid”. WHO nejprve hovořila o “post-covidovom stavu”, ale používají se také pojmy jako post-akutní covidový syndrom. Studie prokázaly, že asi každý desátý člověk po nakažení koranavírusom trpí ještě několik týdnů později příznaky jako únava a dušnost, ale i kardiologických a neurologickými potížemi.

“Zátěž je skutečná a značná”, řekl Kluge. Přibližně jeden z deseti nemocných lidí se stále cítí špatně ještě dvanáct týdnů po ukončení onemocnění – “a mnozí ještě mnohem déle.”

Přestože se první zprávy o dlouhodobých následcích objevily už krátce po začátku pandemie, mnoho postižených se setkalo s “nedůvěrou a nepochopením”. Kluge vyzval, aby se tito pacienti brali vážně s cílem lépe porozumět dlouhodobým následkem onemocnění Covid 19.

Regionální úřad WHO pro Evropu vyzval evropské země a instituce, aby spojily své síly při výzkumu “Long Covid”, jako je například sjednocení zhromažďovaniaúdajov. Kluge také oznámil, že chce přivést 53 evropských členských států WHO k jednacímu stolu s cílem vypracovat regionální strategii.

Přejít nahoru