Čáp z chomutovského zooparku staví hnízdo z nevšedních věcí

Podprsenky, kalhotky, plavky či rukavice. Neobvyklou sbírku věcí nalezli pracovníci zooparku v Chomutově z hnízda čápů bílých, které mají přímo v areálu parku. “Ošetřovatelé kontrolovali, zda je hnízdo stabilní, a při té příležitosti z něj odstranili všechno, co by mohlo být pro ptáky nebezpečné. Zjistili při tom, že kromě drátů či vlasců jeden z čápů vystlal hnízdo také nejrůznějšími kusy oblečení, od kalhotek přes ponožky až po zimní rukavice. Byly jich desítky”, uvedl park na své sociální síti.

Sbírka lidských předmětů v čapím hnízdě je podle ornitologa zooparku Petra Hory neobvyklá, ale zároveň to není úplná rarita. “Ne že by to dělali všichni čápi, ale někteří do hnízda tyhle věci nosí,” říká. A kde čápi k těmto kouskům přišli? “Často lítají směrem k rybníku Banda, takže když si tam někdo zapomene plavky, pro takového čápa je to zajímavá věc na vystlání hnízda,” dodává. Pro mláďata však mohou být kusy lidského oblečení v hnízdě nebezpečné, mohou se jim do nich například zamotat nohy.

Fotografie s prádlem, kterou zoopark sdílel na svých facebookových stránkách, se okamžitě stala hitem. Sbírka překvapila také odborníky, kteří zvyky čápů dobře znají. Čápi bílí jsou zvlášť chráněný druh, v zooparku hnízdí už skoro pětatřicet let. Nyní mají své hnízdo na vysokém torzu dubu u horního rybníka.

(SCa, il.foto: SCa)

Přejít nahoru