Je podivné, že nemocný Janoušek v přerušení trestu sportuje, říká bývalý ministr spravedlnosti.

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09) se nechce detailně vyjadřovat k případu lobbisty Romana Janouška, který v březnu před devíti lety srazil autem ženu a v době přerušení výkonu trestu z vážných zdravotních důvodů byl spatřen na dovolené v Alpách či při tréninku na kole, kdy teplota dosahovala tropických hodnot. „Jelikož spis pana Janouška neznám, nepřísluší mně jeho kauzu detailně hodnotit. Je ale podivné, že v přerušení výkonu trestu sportuje. Na druhou stranu nevím, jaký má stanovený režim,“ říká Pospíšil.

Na aktivity lobbisty Romana Janouška, jehož zdravotní stav podle lékařů vyžaduje „neustálý doprovod a dohled poučené osoby“ už prostřednictvím písemné interpelace upozornil předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a adresoval ji nynější ministryni spravedlnosti Marie Benešové, která stručně odpověděla, že ve věci činí šetření.

Opilý lobbista 23. března 2012 v pražské Michli ve Vyskočilově ulici srazil autem ženu a způsobil jí vážné poranění. Roman Janoušek byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky na čtyři a půl roku odnětí svobody. Z trestu si odpykal zhruba patnáct měsíců. Poté mu byl trest přerušen, a to na základě posudku olomoucké fakultní nemocnice, neboť po operaci hlavy u něj existuje riziko těžkého poranění mozku, kvůli němuž by ho pobyt ve vězení ohrožoval na zdraví i životě. V hlavě má podle lékařů implantát, který by se pohybem mohl uvolnit, a Janouška tak usmrtit. Navíc jeho mobilita je možná jen za použití hole.

Vrchní soud však pojal podezření, že odsouzený nerezignoval kvůli svému zdravotnímu stavu na společenský i sportovní život a předloni 8. července jej nechal sledovat. Monitorování mělo trvat do konce října, ale už po měsíci si soud udělal jasný obrázek a další sledování tak už zrušil. Janoušek, který už dvakrát neúspěšně žádal pražský městský soud o prominutí zbytku trestu, jako osoba, jež potřebuje neustálý doprovod a dohled, absolvoval v tropické výhni, kdy teploty jednoho letního dne dosahovaly třiatřicet stupňů ve stínu, samostatný trénink na kole za Prahou. Dále byl přistižen na plovárně, návštěvě galerie a předloni slavil podle snímků redakce Seznam zpráv Silvestra v rakouských Alpách.

Krajský soud v Brně však na zjištěnou skutečnost nereflektoval a Janouška k opětovnému nastoupení trestu nevyzval. Ve vězení se má hlásit do konce dubna letošního roku.

Zdroj: EuroZprávy.cz

Přejít nahoru