V Německu uvedli, co stojí za zhoršením vztahů Ruska a Česka

Podle jeho vyjádření, ke zhoršení vztahů mezi Ruskem a Českem došlo v době, kdy se k moci ve Washingtonu dostal Joe Biden.

„Strana Bidena je stranou války. A ona to zřetelně dokazuje. On už zintenzivnil tolik konfliktů… Jinak to už ani nezhodnotíš. A tato situace… Ona je podle všeho v plánu nového amerického kurzu. Bylo to naprogramováno a provedeno,“ řekl Herdt.

Německý poslanec uvedl, že rozhodnutí o vedení zahraniční politiky Prahy jsou podmíněná „tlakem ze strany, které si nedá říct ne.“

„Měli bychom usilovat o to, aby situace nezašla za hranici, kdy už nebude cesty zpět,“ zdůraznil poslanec.

Kauza Vrbětice

Připomeňme, že dne 17. dubna český premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na mimořádném brífinku vlády oznámili, že mají důvodné podezření na zapojení ruských důstojníků zpravodajské služby GRU do výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích, k nimž došlo v roce 2014. Jedná se o stejné důstojníky, kteří údajně stáli za otravou Sergeje Skripala a jeho dcery Julie v Salisbury v roce 2018. Motivem útoku na sklad byly podle médií údajné dodávky zbraní na Ukrajinu nebo opozičním silám v konfliktu v Sýrii. Při výbuchu došlo k velkým materiálním škodám a byli zabiti dva civilisté.

Česká republika a Rusko, které svou odpovědnost odmítá, si nato vzájemně vyhostily pracovníky ambasád a později se rozhodly zastropovat jejich počet na principu parity.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru