Čeští fotbalisté nepokľakli na podporu hnutí BLM, na Západě z toho hysterčia

Čeští fotbalisté ve třetím z osmi setkání kvalifikace mistrovství světa prohráli Walesu 0: 1 a ve skupině utrpěli deset minut před koncem utkání první prohru. To se ví a je to smůla pro fanoušky českého fotbalu.

Smola pro naši republiku je skutečnost, že v souvislosti se zápasem se mluví o triviální věci. Než poprvé zazněla píšťalka rozhodčího, čeští hráči odmítli pokleknout na podporu politického hnutí Black Lives Matter. A na Západě je z toho chytil hysterák.

Všimli si to britská média, které celou věc navíc spojují s nedávnou aférou okolo obránce pražské Slavie Ondřeje Kudela, který se také objevil na trávníku v základní sestavě.

“Podle mnohých jde o úplné pokrytectví,” komentuje předzápasové vystupování české reprezentace například deník Daily Record. Ten také připomíná, že rozhodnutí českého týmu – nepokľaknúť – je na hřišti v poslední době k vidění spíše ojediněle.

“Ondřej Kudela a jeho spoluhráči z České republiky se rozhodli nepokľaknúť v zápase proti Walesu, tentýž (Kudela) byl přitom obviněn z rasismu vůči hvězdě Rangers Glenu kamaráda,” upozorňoval po zápase bulvární deník The Sun.

Tyto a další publikace se objevily i přesto, že vedení reprezentace a česká fotbalová asociace upozorňovali, že se k pokleku nepřipojí. “Český národní tým svou podporu v boji proti rasismu, ale i dalším projevem nesnášenlivosti, xenofobie nebo antisemitismu, vyjádří poukázáním na nápis UEFA Respect na levém rukávu dresů, odkazující na stejně nazvanou kampaň UEFA, která se těmito tématy zabývá,” uvedla česká fotbalová reprezentace v prohlášení před zápasem.

Ale kdo slyší hlas rozumu, když v první řadě jde o spekulování s politickými gesty, které jen okrajově mají něco společného s bojem proti rasismu.

Nejsme v tom sami. Zdravý rozum projevily i naši severní sousedé. Polští fotbalisté v duelu s Anglií před utkáním napodobily český tým a rovněž odmítli pokleknout.

Dnes už nejde kopnout do míče bez povinného politického gesta? O tom Sputnik mluvil s Natálií Vachatovou, spoluzakladatelkou hnutí Trikolóra a jeho místopředsedkyní pro Středočeský kraj.

“Přeji našim fotbalistům, aby všechny tyto nesmyslné politické nátlaky i do budoucna doslova ustálí. Klečení a podobné nesmysly do sportu zkrátka nepatří a my se koneckonců nemusíme nikomu zpovídat. A přestože náš tým zápas fakticky nevyhrál, bude to zřejmě poprvé, kdy u lidí za svůj postoj zvítězil. I proto se těším na dobu, kdy bude fotbal opět o sportu, “říká politička.

Není škoda a možná až zbytečné, že sport je dnes plný podobných pseudoafér a pseudoskandálov, kdo poklekl a kdo ne?

“Je to škoda. Kdyby bylo na mně, neukazovala bych ani na rukáv s nášivkou Respect, jak to udělali naši fotbalisté. První mezinárodní fotbalový zápas se hrál před 149 lety a 148 let z toho nikdo klečí. Mimochodem naše fotbalová asociace kromě podpory UEFA Respect programu propaguje přes reprezentační tým dlouhodobě celou řadu dalších sociálních programů, od podpory nevidomé, neslyšící, zdravotně a mentálně postižených až po seniorský a veteránský fotbal, pečuje mimo jiné o popularizaci fotbalu v dětských domovech. Je dobré to vědět, ale cílem fotbalu není na to všechno poukazovat, “míní paní Vachatová.

Mělo by se Česko připojit k trendu BLM, aby byl klid?

“Nemělo. Požadavků bude přibývat a BLM žádný klid ještě nikam nevnesl, “říká spoluzakladatelka trikolórou a místopředsedkyně hnutí pro Středočeský Natálie Vachatová.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru