Podle Amnesty se Lidská práva zhoršují ve střední, jihovýchodní Evropě a v Česku zaznamenala obavy z převodu zbraní do Saudské Arábie

Generální tajemnice Amnesty Agnes Callamardová v tiskové zprávě uvedla: „COVID-19 brutálně odhalil a prohloubil nerovnost uvnitř i mezi zeměmi a zdůraznil ohromující ignorování našich vůdců vůči naší sdílené lidskosti.“

Zpráva „Stav lidských práv ve světě“, která zahrnuje 149 zemí, uvádí, že vlády „nepřijaly dostatečná opatření na ochranu novinářů a oznamovatelů, včetně zdravotnických pracovníků, občas zaměřených na ty, kdo kritizovali vládní reakce na COVID-19“.

K tomu došlo v několika zemích, mezi nimi v Albánii, Bosně a Hercegovině, Maďarsku, Kosovu, Polsku, Srbsku a Turecku. Píše portál Balkaninsight.

„V červnu zahájil bývalý ministr pro evropskou integraci žalobu pro pomluvu na Jetu Xharru, ředitelku Balkan Investigative Reporting Network, KALLXO.com a Prishtina Insight. V červenci byla Xharra ohrožena dalším bývalým ministrem a v září bývalý premiér Ramush Haradinaj nazval novináře „žoldáky“, “uvádí se ve zprávě.

V Severní Makedonii „zaměstnavatelé neprovedli opatření související s COVID-19 na pomoc pracujícím rodičům, která neúměrně ovlivňuje ženy, z nichž některým byly protiprávně sníženy mzdy, pokud si vzaly volno“.

Zpráva v Moldavsku dodává: „Opatření přijatá proti pandemii COVID-19 vyústila ve snížení některých dalších lékařských předpisů a dočasné pozastavení služeb, které nejsou pohotovostní“.

Pandemie vážně zasáhla obyvatele domovů péče ve Slovinsku, „což představuje téměř 60 procent všech úmrtí podle COVID-19“, uvádí se v prohlášení.

V Turecku „pokračovalo soudní obtěžování jednotlivců, jako jsou novináři, politici, aktivisté, uživatelé sociálních médií a obránci lidských práv za jejich skutečný nebo vnímaný disent“, píše se v něm.

Romové a lidé v pohybu, jako jsou uprchlíci a žadatelé o azyl, podstoupili diskriminační „nucené karantény“ v Bulharsku, Řecku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku.

Zpráva v Bulharsku uvádí, že „pandemie COVID-19 a celonárodní blokáda prohloubila již tak rozšířenou diskriminaci Romů“.

„V obci Burgas úřady pomocí dronů s tepelnými senzory vzdáleně měřily teplotu obyvatel romských osad a sledovaly jejich pohyb. Ve městě Yambol úřady použily letadla k „dezinfekci“ romské čtvrti, kde byly registrovány infekce COVID-19. Tato opatření byla aplikována pouze na romské komunity, “uvedla zpráva.

Bosna a Hercegovina uvedla, že „neposkytla efektivní přístup k azylu a odpovídající podmínky pro přijetí tisíců migrantů a žadatelů o azyl cestujících přes zemi na cestě do EU“.

Amnesty také uvedla, že během pandemie uvolnilo Srbsko, Bosna, Kosovo a Černá Hora snahy o stíhání a potrestání pachatelů válečných zločinů spáchaných ve válkách 90. let.

„Srbsko neobviňovalo žádné bývalé vyšší policejní nebo vojenské velitele z válečných zločinů a zastavení osudu pohřešovaných osob se zastavilo,“ upozornilo.

Pokud jde o Českou republiku, zpráva zaznamenala obavy, že „že pokračující převody zbraní do koalice pod vedením Saúdské Arábie / Spojených arabských emirátů by mohly být použity ke spáchání nebo usnadnění závažného porušování mezinárodních lidských práv a humanitárního práva v jemenském konfliktu“ .

Přejít nahoru