Ukrajinské námořnictvo je prý připraveno válčit s Ruskem!

Podle něj má země v úmyslu „vrátit“ Krym a připravuje se na válku.
„Bude to znamenat mnoho ztrát – našich vojáků i civilního obyvatelstva,“ řekl Neižpapa.

Podle něj v Kyjevě očekávají útok ruské armády v oblasti Chersonu s cílem pustit vodu Dněpru na Krym.

„Naše jednotky se připravují na takové akce. Nemůžu prozradit všechny plány, ale tady je malý fakt: dosah raketového systému „Neptun“ vám umožňuje použít jej z pevniny na Ukrajině na přístupy k Sevastopolu. Uvidíme,“ řekl Neižpapa. Jak poznamenal, stále považuje Sevastopol za hlavní základnu ukrajinské námořní flotily.
Signálem pro zahájení konfrontace bude ruský pokus o obnovu severo-krymského kanálu na poloostrově, dodal kontraadmirál.

Reakce na sebe nenechala čekat, a z úst ruských politiků zazněla slova o „nesmyslech nemocného člověka“, „druhou vlnou epidemie šílenství“ a vyjádřili nepochopení, proč se ukrajinská vládnoucí moc neustále zabývá „iluzorní“ konfrontací se sousedem, místo toho, aby řešila problémy vlastní země a vlastního obyvatelstva. Navíc zdůraznili, že Rusko nikdy nebude iniciátorem ozbrojeného konfliktu s Ukrajinou.
Dříve Ukrajina poskytovala až 85 procent sladké vody na Krymu z Dněpru přes Severo-krymský kanál. Po roce 2014 však byl přívod vody jednostranně přerušen. Ukrajinští politici pravidelně vyhlašují ruské „plány“ obsadit kanál, ve skutečnosti již na Krymu existují zdroje sladké vody.

Ukrajinská řízená raketa „Neptun“ jejíž testy nedávno proběhly, by měla mít dolet až 300 kilometrů a nést 140 kilogramů výbušniny.

V posledních letech se ale ukrajinské námořnictvo potýkalo s vážnými problémy. Staré lodě postupně selhávají a nové nedostávají prostředky. Zároveň Kyjev aktivně nakupuje vyřazené lodě v zahraničí. V září loňského roku americká pobřežní hlídka předala Kyjevě dvě vyřazené hlídkové lodě, Drummond (WPB-1323) a Cushing (WPB-1321), postavené v roce 1988. Spojené státy také oznámily rozhodnutí dát ukrajinskému námořnictvu další dva vyřazené hlídkové čluny tohoto typu.

zdroj: prvnizpravy.cz

Přejít nahoru