Exministr zahraničí Jan Kohout se vrací do resortu, bude mít novou funkci. Opozice je vyděšená

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek jmenoval Jana Kohouta svým politickým náměstkem. Média uvádí, že bývalý šéf zahraničního resortu nyní bude mít na starosti přípravu k předsednictví Česka v Evropské unii a otázky spolupráce se středoevropskými státy. Opoziční politici mu vyčítají vstřícný postoj vůči Číně a blízké vztahy s prezidentem Zemanem.

Ve svém dnešním komentáři pro česká média ministr zahraničí České republiky Jakub Kulhánek oznámil, že nynější poradce prezidenta Miloše Zemana a bývalá hlava zahraničního resortu Jan Kohout přijal jeho nabídku zaujmout funkci politického náměstka.

Jsem rád, že Jan Kohout na mou nabídku přistoupil. Je jedním z našich nejzkušenějších diplomatů, který si prošel ministerstvo zahraničí od referenta až po ministra,” vyslovil svou spokojenost Kulhánek.

Jan Kohout, který dříve působil jako ministr zahraničí ve dvou úřednických vládách a před tím zastával funkci stálého představitele ČR při EU, se zaměří na přípravu Česka k jejímu předsednictví v Evropské unii, kterého se má ujmout od 1. července 2022.

Jmenování Jana Kohouta politickým náměstkem českého ministra zahraničí výrazně znepokojilo opoziční tábor. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se obává, že Kohout bude na svém novém postu prosazovat linii prezidenta Miloše Zemana.

Zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru