Zaorálek: Muslimové jsou důležitou součástí evropských společností. Musíme se zabývat i obavami lidí z islámu

Zaorálek v úvodním projevu konference prohlásil, že muslimské společnosti stojí před výzvou, jak propojit náboženské normy s individuálními svobodami a debatou o tom, jak vedle sebe mohou fungovat různé kultury a náboženství. “Je jasné, že vzhledem k tomu, že muslimské komunity jsou a dále budou důležitou součástí evropských společností, výsledek této debaty bude důležitý i pro nás,” míní šéf české diplomacie.

Ministr poznamenal, že Evropa vnímala islám dlouhou dobu jako sousedící svět, nyní jsou však muslimové sousedy Evropanů ve stejných městech i ulicích. Soužití s muslimy podle něj vyvolává v lidech strach. “Lidé jsou znepokojeni, protože cítí, že nedostávají odpovědi na mnoho otázek o islámu, které je jako nemuslimy zajímají,” prohlásil. “Musíme ale rozlišit mezi extremismem izolovaných skupin a jedinců a obavami mírumilovných občanů, kteří pouze vyjadřují své znepokojení založené na omezených informacích, které dostávají z médií,” uvedl ministr.

V české společnosti obavy z muslimů pramení podle orientalisty Bronislava Ostřanského z naprostého nedostatku osobních zkušeností. V Česku žije mnohem méně muslimů než v řadě evropských států. Jejich počet se podle Ostřanského, který českou muslimskou komunitu sleduje, pohybuje mezi deseti a 20 tisíci. Odpor Čechů k islámu je však podle průzkumů veřejného mínění výrazně vyšší než v zemích s početnými a problémovými muslimskými skupinami.

Vice info na romea.cz

Přejít nahoru