Itálie: Salvini žádá premiéra Draghiho, aby jednal, protože migranti znovu zaplavují Lampedusu

Na Lampeduse se situace zhoršuje. Během několika hodin dorazilo na italské pobřeží přes víkend 16 lodí. V neděli přistálo na Lampeduse dalších tisíc migrantů, ale za krátkou dobu se jejich počet zvýšil na 2 128. V nočních hodinách dorazilo na ostrov dalších 600 a poté 350 migrantů.

Přes víkend vyplávalo do Evropy celkem 20 lodí, z nichž jedna utrpěla ztroskotání, při němž pět lidí přišlo o život. Středomořská migrační trasa se opět stala rušným koridorem, kdy migranti z libyjského pobřeží hraničícího s Tuniskem přicházeli nejen z Afriky, ale také z Asie, Pákistánu a Sýrie. Přijímací středisko Lampedusa, kde se může ubytovat 502 lidí, má v současnosti minimálně 2 000 lidí.

„Lampedusa je plná,“ řekl v neděli zoufale Salvatore Martello, starosta ostrova, požadující okamžitý politický zásah.

Od začátku roku se 13 000 nelegálních přistěhovalců vydalo hledat lepší bohatství v Itálii a zlepšující se jarní počasí tento trend dále podporuje. Je rovněž zřejmé, že tlak se bude dále zvyšovat, pokud vláda nezavede omezující opatření ke zmírnění tohoto jevu, ale italská vláda nebude mít konsenzus ohledně řešení migrační krize a napětí mezi koaličními partnery to může paralyzovat.

Pravicová liga i levicová Demokratická strana požadují novou migrační politiku od Draghiho, který má na evropské úrovni výjimečnou prestiž. Ministr vnitra Luciana Lamorgese nadále doufá v solidaritu mezi členskými státy a řešení vidí v mechanismu dobrovolné distribuce. Generální tajemník Demokratické strany Enrico Letta uvedl, že do záchrany životů ve Středomoří by měla být zapojena námořní mise s názvem Irini, která kontroluje obchodování s lidmi a zbrojní embargo v Libyi. Zdůraznil také, že nastal čas, aby se do praxe dostal systém přerozdělování, který dosud existoval pouze na papíře.

„Žádáme podobnou obranu ze strany jiných evropských zemí od předsedy vlády Maria Draghiho,“ řekl novinářům Matteo Salvini, prezident Ligy. Podle bývalého ministra vnitra by bylo zapotřebí nezávislé rozhodnutí, protože Itálie se nemůže dočkat solidarity a spolupráce ostatních členských států.

„Situace je neudržitelná a řešení imigrační krize je otázkou politického odhodlání. Žádná země není pod tak velkým tlakem jako Itálie, přesto jsme ponecháni na své vlastní zdroje,“ řekl Salvini, který se předtím ukázal jako ministr vnitra že lze přijmout drastická opatření ke snížení migračního tlaku.

Strana Bratři v Itálii (FdI), vedená Giorgií Meloni, která zůstala v opozici, požadovala, aby vláda zahájila okamžitou blokádu k zastavení masové imigrace. Podle Meloniho je na čase otevřeně hovořit o migrační krizi v Itálii, za kterou odpovídá ministr vnitra Luciana Lamorgese.

zdroj: RMX

Přejít nahoru