Jak se Olga Sommerová zavčas vzpamatovala

Režisérka Olga Sommerová, jedna to z nejurputnějších bitkařek pražské kavárny, je v současnosti zřejmě i její bitkařkou nejvysmátější.

V nejbližších dnech zasedne totiž do poslanecké lavice na místo, které kvůli sexuální aféře opouští poslanec za TOP 09 Feri. Bude mít poslanecký plat, o jakém se našincům ani nezdá, v Lipnici nad Sázavou bude mít poslaneckou rekreaci s plnou penzí za 241 kč, v poslanecké restauraci odědy za ceny, za jaké se ani v té poslední české putyce nenajíte, rakvičku se šlehačkou za 6 kč, lyžovačku v Harrachově s plnou penzí za 252 kč, režijní jízdenky, poslanecké auto, prostě ráj na zemi. A čím že si chce všechny tyhle vymoženosti ve sněmovně odpracovat?

Nějak tak, ale samozřejmě slušněji (jakým úkolům se chcete ve sněmovně věnovat?), se jí zeptala moderátorka čtvrtečního odpoledního programu ČT 24, a budoucí poslankyně odpověděla takto: „V prvé řadě chci bojovat proti těm temným silám, které se chtějí zmocnit naší České televize“.

Snad jen dvě tři desetiny vteřiny po vyřčení této věty, si Olga Sommerová uvědomila, že řekla něco, co snad raději ani říkat neměla. Že totiž ono slovo „naší“ je sice přesně to, co měla na mysli, čili že ČT musí i nadále zůstat v rukou pražské kavárny, ale že na druhé traně nebylo příliš taktické to nechat takto otevřeně zaznít. Cožpak  si nikdo nevzpomene, jak protipražskokavárenští pisálci webů dokázali zjančit národ, když herec Jan Kraus v době poslední televizní krize vyslovil ona památná slova, že „my si naši televizi nenecháme od nikoho vzít!?“

Takže je třeba ještě včas, a pokud možno stejným dechem, jakým bylo řečeno předcházející, pokračovat dál a tím snad to předcházející zahladit. „Televizi nás všech, všech občanů“, dořekla  Olga Sommerová a skutečně se jí podařilo onen dovětek vyslovit téměř stejným dechem jako slova vyřčená předtím.

Pohotovost bude tedy zřejmě oním vkladem, kterým nová česká poslankyně za TOP 09 přispěje duchovnímu bohatství české sněmovny.

Lubomír Man

 

Přejít nahoru