Královéhradecký kraj vyčlení na výměnu kotlů dvakrát víc peněz oproti plánu

Alokace v aktuální třetí vlně vzroste o více než 56 milionů korun na celkových zhruba 114 milionů. Královéhradecký kraj tak může uspokojit dalších téměř 500 žadatelů o dotaci. Informoval o tom Královéhradecký kraj.

Důvodem je, že Královéhradecký kraj snížení emisí z lokálních topenišť se aktuálně snaží dosáhnout prostřednictvím již třetí vlny kotlíkových dotací. Příjem žádostí proběhl v září loňského roku a původně hodlal rozdělit přes 57 milionů korun.

„Uspěli jsme s žádostí o podporu z programu Nová zelená úsporám. Získané prostředky využijeme na poskytnutí dotací žadatelům, kteří v zatím poslední vlně splnili všechny podmínky, ale kvůli nedostatku finančních prostředků skončily jejich žádosti v zásobníku. Jedná se o 484 žadatelů,“ uvádí radní Adam Valenta odpovědný za oblast regionálního rozvoje, grantů a dotací.

Doposud se v Královéhradeckém kraji s pomocí takzvaných kotlíkových dotací vyměnilo přes 6000 starých nevyhovujících kotlů. Žadatelé si mezi sebou rozdělili přes 550 milionů korun. Přestože již od září roku 2022 nebude možné topit v kotlích první a druhé emisní třídy, stále jich využívá velké množství domácností.

(SCa)

Přejít nahoru