Krkonošská muzea se v úterý 4. května otevřou návštěvníkům

Krkonošská muzea se od úterý 4. května opět těší na své návštěvníky. Své brány tak otevírají Krkonošské muzeum v Jilemnici, Historické domky na Náměstí Míru ve Vrchlabí, Památník zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou i Lesnicko-myslivecká expozice Šindelka v Harrachově.

Jak dodává Správa KRNAP, od úterka do neděle bude zase možné muzea navštívit. K dispozici bude návštěvníkům dezinfekce, návštěvníci budou muset používat v muzeu roušky nebo respirátory.

“Krkonošské muzeum v Jilemnici prodloužilo do 6. června výstavu Stopy osvobození v Jilemnici, kterou instalovali před rokem k 75. výročí událostí května 1945, kdy už 3. května vypuklo v tomto podkrkonošském městečku povstání. Výstava je vskutku unikátní a je tedy ještě celý měsíc času, kdy bude možné ji vidět. Do 6. června se můžete přijít podívat také na výstavu Putování za kamennými kříži Českého ráje a Podkrkonoší, která představuje několik desítek nejzajímavějších monolitických křížů z období středověku a novověku v našem regionu. Kromě toho se můžete těšit i na stálé expozice o historii lyžování v Krkonoších a obrazárnu našich sbírek díla Františka Kavána,” uvádí Správa KRNAP ve své tiskové zprávě.

Krkonošské muzeum ve Vrchlabí nabízí v historických domcích na Náměstí Míru kromě stálých expozic historie města Vrchlabí, historie krkonošských řemesel a lidového nábytku také výstavu obrazů Friedricha Iwana Sněžný Iwan – malíř Krkonoš, kterou instalovali právě ve dnech, kdy se musela muzea uzavřít. Takže máte vlastně možnost ji vidět poprvé. Prodloužena je až do 5. září.

Památník zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou nabízí dvě výstavy, prodloužené až do konce března 2022. V jedné se představuje dílo paseckého fotografa Petra Kučery, unikátní dokumentaci života v Pasekách v první polovině minulého století. Druhá výstava, nazvaná U prostřeného stolu, vám nabídne pohled na stolování v minulosti a ukáže krásné kousky nádobí z našich sbírek i z domácností v Pasekách a okolí. Kromě výstav zve KRNAP i do stálých expozic historie života v Pasekách, historie Krkonošské houslařské školy, ochotnického divadla i života zapadlého vlastence Věnceslava Metelky (a jeho literární podoby, ztvárněné Karlem Václavem Raisem).

Lesnicko-myslivecká expozice Šindelka v Harrachově nabízí pohled na historii využívání krkonošských lesů i života v nich, včetně dioramatu krkonošských živočichů, populárního především mezi dětskými návštěvníky.

Informační centra Správy KRNAP v Harrachově, Peci pod Sněžkou a Špindlerově Mlýně se veřejnosti otevřou v pondělí 10. května.

(SCa, il.foto: krkonose.eu)
Přejít nahoru