Škoda je v Bělorusku nepohodlná. Ze dne na den tam zakázali její dovoz i prodej!

Bieloruský automobilový trh nie je veľký, je dokonca menší než slovenský. Len pre porovnanie, zatiaľčo sa u nás v roku 2020 predalo takmer 76 300 vozidiel v kategórii M1, čo predstavovalo medziročný pokles na úrovni 25 percent, v Bielorusku s vyše 9 miliónmi obyvateľov sa predalo necelých 53 000 osobných vozidiel, no pokles trhu bol miernejší, než na Slovensku. Dosahoval 18 percent.

Pre automobilku Škoda však tento trh patrí pomerne dôležitým, mala na ňom totiž silnú pozíciu. Medzi značkami jej patrilo na konci roku 7. miesto, pričom medziročný pokles predaja mala v krízovom roku len necelé 4 percentá. Taký Volkswagen na 4. mieste v rovnakom roku stratil vyše 30 percent. Asi neprekvapí, že v Bielorusku je trhovým lídrom Lada s ešte vyšším podielom, než má Škoda na Slovensku. Zaujímavé je, že dvojkou na bieloruskom trhu je Geely.

Pokiaľ ide o Škodu, podobne ako vo väčšine krajín na východ od nás, veľmi dobre sa tam darí najmä Rapidu, ktorý sa stále pre tieto trhy vyrába. V roku 2020 sa dostal v Bielorusku dokonca do prvej desiatky najpredávanejších áut, patrilo mu 7. miesto. Neohrozenou jednotkou je na tomto trhu Lada Vesta.

Viac info na pravda.sk

Přejít nahoru