Mezník ve Francii kvůli lavině hrozeb proti mladistvým kritikům islámu

Jedná se o první takový soud od doby, kdy Francie v lednu vytvořila nový soud pro stíhání trestných činů online, včetně obtěžování a diskriminace.

Jeden z obžalovaných se chce stát policistou. Jiný říká, že chtěl jen shromáždit více následovníků rozesmátím lidí. Někteří popírali provinění, jiní se omluvili. Většina z nich uvedla, že tweetovali nebo zveřejňovali příspěvky bez přemýšlení. Píše portál France24.

Teenagerka uprostřed soudu, která byla veřejně identifikována pouze svým křestním jménem Mila, řekla soudu, že má pocit, jako by byla „odsouzena k smrti“.

„Nevidím svou budoucnost,“ řekla.

Mila, která sama sebe označuje za ateistku, měla 16 let, když začala zveřejňovat videa na Instagramu a později TikTok silně kritizoval islám a Korán. Nyní 18 let svědčila, že „nemám ráda žádné náboženství, nejen islám.“

Její právník Richard Malka uvedl, že Mila obdržela asi 100 000 výhružných zpráv, včetně vyhrožování smrtí, vyhrožování znásilněním, misogynistické zprávy a nenávistné zprávy o její homosexualitě.

Mila musela opustit střední školu, pak jinou. Nyní je denně sledována policií kvůli její bezpečnosti.

“Byla to kataklyzma, máme pocit, že nám nebe padá na hlavu […] konfrontace s čistou nenávistí,” řekla její matka soudu.

Manfred soudu řekl, že „předstírá, že je pronásledovatel, aby rozesmál lidi“.

“Věděl jsem, že je kontroverzní, protože kritizovala islám.” Chtěl jsem se pobavit a získat nové předplatitele, “doložil.

Obžalovaný Enzo (22) se u soudu omluvil za tweety „zasloužíte si, aby vám byla podříznuta krk“, po níž následuje misogynistický epiteton.

Jiní tvrdili, že jejich příspěvky nepředstavují trestný čin.

“V té době jsem nevěděl, že to bylo obtěžování.” Když jsem zveřejnil tweet, nepřemýšlel jsem, “svědčila Lauren, 21letá studentka univerzity, která tweetovala o Mili:„ Nechte ji rozdrtit lebku, prosím. “

Alyssa, 20 let, jedna z mála muslimských obžalovaných, říká, že reagovala „jako všichni ostatní na Twitteru“ a stála za svou kritikou příspěvků Mily.

Zatímco obhájce tvrdil, že urážení boha nebo náboženství a člověka není totéž, Alyssa nesouhlasila.

“Pro mě je to stejné povahy.” Mila použila svobodu projevu, myslela jsem si, že (tweeting rozzlobený reakce) byla také svoboda projevu, “řekla.

Svoboda projevu je považována za základní právo a rouhání není ve Francii trestným činem. Mnoho Francouzů považuje právo na rouhání za pilíř liberálních, osvícenských hodnot v zemi, těžce vydobytých v boji francouzské revoluce proti moci katolické církve.

Nawfel (19) řekl, že neviděl škodu, když tweetoval, že si Mila zaslouží trest smrti a urazí její sexualitu. Prošel testy, aby se stal četníkem, a doufá, že nebude odsouzen, aby si udržel čistou evidenci. Proces mu dal nový pohled na online aktivitu.

“Bez sociálních médií by každý měl normální život,” řekl. “Nyní je mnoho lidí, kteří budou myslet, než budou psát.”

Obviněným hrozí až dva roky vězení a pokuta 30 000 EUR, pokud budou usvědčeni z online obtěžování. Někteří jsou také obviňováni z online vyhrožování smrtí, z trestného činu, za který hrozí maximální trest odnětí svobody tři roky a pokuta až do výše 45 000 EUR.

Prokurátor však požadoval pouze podmínečné tresty. Verdikt se očekává později.

“Máte moc zastavit tento digitální lynč,” řekla soudce obhájkyně Malka. “Strach ze zákona je jediná věc, která zbývá.”

Mila zůstává aktivní na sociálních sítích.

“Potřebuji ukázat, že nezměním to, kdo jsem a co si myslím,” řekla. “Vidím to jako ženu, která byla znásilněna na ulici a která je požádána, aby nechodila ven, aby se to už neopakovalo.”

Přejít nahoru