Vedci odhalili najnebezpečnejšie potraviny pre ľudský mozog

V prvom rade by sa ľudia mali vzdať potravín s vysokým stupňom spracovania: pečivo, sladkosti a sýtené nápoje. Spôsobujú zápal v mozgu a poškodenie neurónov. Špecialisti z Univerzity Bath vo Veľkej Británii odhalili spojenie potravín obsahujúcich cukor a upchatých tepien v mozgu.

Tiež je medzi nepriateľov zdravia mozgu možné zaradiť ostré potraviny, najmä čili papričky alebo jalapeño. Obsahujú kapsaicín, ktorý, ako uvádzajú vedci z Univerzity Južnej Austrálie, môže byť dôvodom straty pamäti a zhoršenie kognitívnych funkcií.

Okrem toho na zoznam zakázaných potravín patria tučné jedlo a fast food. Obsahujú mnoho trans tukov, ktoré zmenšujú objem mozgu a znižujú jeho funkčnosť, uvádza sa vo výskume Austrálskej národnej univerzity.

Nebezpečenstvo predstavujú tiež konzervanty, soli a nasýtené mastné kyseliny, ktoré sú bohato zastúpené v salámach, mäsových výrobkoch a syroch. Stimulujú zápalové procesy a môžu poškodiť cievy. K týmto záverom dospeli čínski vedci, ktorých štúdia je uverejnená v časopise Current Alzheimer Research.

 

Príznaky Alzheimerovej choroby

V Národnom inštitúte USA pre otázky starnutia vysvetlili, aké sú skoré príznaky Alzheimerovej choroby.

Strata pamäti, zmätenosť a problémy s vykonávaním bežných prác môžu byť príznakmi Alzheimerovej choroby.

Najčastejším príznakom je zabúdanie nedávno získanej informácie. Ľudia, ktorí ochorením netrpia, si zabudnuté informácie neskôr vybavia.

Ľudia s Alzheimerovou chorobou môžu stratiť prehľad o dňoch a ročných obdobiach a niekedy zabudnú, kde sú a ako sa tam dostali. K problémom každodenných činností patria problémy s plnením úloh, ktoré človek predtým bežne dlhodobo riešil. Ľudia trpiaci touto chorobou môžu napríklad zabudnúť cestu na miesto, kam jazdili každý deň po dobu mnohých rokov.

Okrem toho môžu pacienti ukladať predmety na zvláštne a nevhodné miesta – napríklad diaľkové ovládanie televízora v kúpeľni. Ľudia s týmto typom demencie sa tiež vyznačujú neistotou alebo veľkými ťažkosťami pri rozhodovaní rôzneho druhu zložitosti, opakovaním rovnakej otázky, ale aj stupňovaním úzkosti a obavy alebo obdobie zmätku.

Přejít nahoru