Čech, který bojoval na Donbasu, byl odsouzen ke 20 letům vězení

Verdikt pražského městského soudu vůči českému občanovi Martinu Kantorovi se zakládal zejména na komunikaci odsouzeného s jeho kamarády, v níž měl dotyčný prozradit detaily svého působení během vojenského konfliktu na Donbasu. Soudce Jan Šott poznamenal, že předložená svědectví jsou dostatečná pro to, aby se soud rozhodl uznat Kantora vinným z teroristického útoku a účasti na teroristické skupině.

„Přestože soud neprovedl některé důkazy původně navržené obžalobou, vina obžalovaného byla prokázána mimo jakoukoliv důvodnou pochybnost. Obžalovaný je usvědčován svou korespondencí s řadou přátel, v níž poměrně konzistentně líčí své osudy na východě Ukrajiny,“ vysvětlil rozhodnutí soudu Jan Šott.

Žalobce Martin Bílý uváděl, že obžalovaný po svém odletu na Ukrajinu v roce 2015 prošel výcvikem a zapojil se do armády Luhanské lidové republiky. Během své účasti v bojových operacích měl Kantor údajně uskutečňovat pokládání min v oblasti podélné čáry rozhraničování a pastí z granátů.
Podle obhájce Martina Kantora nebyly předložené důkazy přesvědčivé a tvrdí, že prozrazené skutečnosti při korespondenci s přáteli nemusely přitom vždy odpovídat skutečnosti. Jak poznamenal advokát, jeho klient se jen snažil přilákat pozornost, a proto by se jeho zprávy měly brát s rezervou.

Jeden z těch, kdo s obžalovaným komunikoval, během procesu uvedl, že již v roce 2016 obdržel zprávu na e-mail, že Martin Kantor již zemřel. Tato informace ale dosud nebyla potvrzena. Dotyčný byl totiž stíhán jako uprchlý a v současné době místo jeho pobytu není známo.

Konflikt na Donbasu

Ukrajinská vláda a západní země již dříve opakovaně obviňovaly Rusko ze zasahování do vnitřních záležitostí Ukrajiny, jejíž vláda v dubnu r. 2014 zahájila vojenskou operaci proti samozvaným republikám DLR a LLR. Rusko obvinění odmítá a označuje ho za nepřípustné. Moskva opakovaně prohlašovala, že není stranou vnitřního ukrajinského konfliktu a má zájem na tom, aby Kyjev překonal politickou a hospodářskou krizi. V Rusku prohlásili, že neposkytovali vojenskou techniku, střelivo, ani jinou pomoc donbaské domobraně a obvinění z údajné přítomnosti ruské armády na Donbasu jsou neopodstatněná.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru