Rusko: Pokud budete vyvolávat provokace v Černém moři, dostanete po nose. Londýn chce opakovat plavbu

„Torpédoborec Defender sa plavil po najkratšej priamej medzinárodne uznávanej trase [z Odesy do Batumi]. Mali sme plné právo uskutočniť takýto pokojný prechod územnými vodami Ukrajiny v súlade s medzinárodným právom. Budeme postupovať aj naďalej rovnakým spôsobom,“ vyhlásil šéf britského ministerstva zahraničia pri vystúpení vo Výbore pre zahraničné veci Dolnej snemovne britského parlamentu.

Tí, ktorí pokračujú v provokáciách v Čiernom mori, dostanú po nose. Oznámil to 6. júla námestník ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Rjabkov v rozhovore pre časopis „Meždunarodnaja žizň“. Takto komentoval nedávny incident s britským torpédoborcom „Defender“, ktorý narušil ruské hranice v Čiernom mori.

 

„S provokatérmi musíte hovoriť najpriamejšie, ako je to možné, s rukolapným vysvetlením, prečo je nabudúce lepšie nechať provokácie bokom a nemiešať sa sem, pretože môžu dostať po nose,“ vyhlásil námestník ministra.

„Riziká konfliktov sa môžu ešte zvýšiť. Čierne more nie je miestom, kde sú takéto hry prípustné.“

 

Čiernomorská flotila Ruskej federácie 23. júna spolu s pohraničnou službou FSB zasahovala pri narušení ruskej štátnej hranice britským torpédoborcom „Defender“. Loď prekročila štátnu hranicu Ruskej federácie a na 3 km vstúpila do teritoriálneho mora v oblasti mysu Fiolent. 4. júla tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov uviedol, že ak sa situácia zopakuje, odpoveď Moskvy bude tvrdá.

 

Lavrov: Rusko bude tvrdo reagovať na nepriateľské kroky USA
Podľa ruského ministra zahraničných vecí sú pokusy viesť dialóg s Moskvou z pozície sily „od začiatku odsúdené na neúspech“. Sergej Lavrov v rozhovore pre indonézske noviny „Rakyat Merdeka“ povedal, že Moskva má v úmysle tvrdo reagovať na možné nepriateľské kroky zo strany Washingtonu. Ruský diplomat jasne naznačil, že výsledok vo všetkých oblastiach je možný len nájdením vzájomne prijateľnej rovnováhy záujmov založenej na striktnej parite.

 

Šéf diplomacie zároveň poznamenal, že takmer okamžite po skončení summitu v Ženeve americkí predstavitelia, vrátane účastníkov stretnutia, pokračovali v doterajšom tóne a všetky tieto „varovania“ začali sprevádzať hrozby, že Rusko bude vystavené novému tlaku, ak „do niekoľkých mesiacov“ nebude akceptovať „pravidlá hry“ stanovené v Ženeve.

 

„Pokusy o vedenie dialógu s nami z pozície sily sú od začiatku odsúdené na neúspech. Na nepriateľské kroky budeme reagovať tvrdo a rozhodne,“ uviedol minister. Podľa neho je potrebné čestne komunikovať, ak chce Washington stabilné a predvídateľné vzťahy.

 

V Moskve sú presvedčení, že rusko-americký samit prebehol v otvorenej a konštruktívnej atmosfére, avšak nerobia sa žiadne ilúzie, zdôraznil ruský minister zahraničia. Rusko je podľa neho spokojné, že strany prejavili vôľu zásadným spôsobom si porozumieť. Dosiahnutý výsledok označil za „síce skromný, no stále je to krok vpred k obnoveniu normality“ medzi krajinami, čo je nemožné bez zohľadnenia vzájomných záujmov a vzájomného rešpektu.

zdroj: armadnymagazin.cz

Přejít nahoru