Zuřivá EU vede Dánsko k soudu za to, že se odvážilo napadnout pravidla – a Velká Británie je další na řadě

Hádka související s dánskými pravidly omezujícími dobu, po kterou mohou nákladní automobily zůstat ve státních odpočívadlech na 25 hodin, aby bylo zajištěno, že budou řidičům k dispozici, kdykoli budou požadovány.

Dánové, vedeni premiérkou Mette Frederiksenovou, se domnívají, že limit je přiměřený, protože jízda ze Skagenu na dalekém severu země do východní Kodaně trvá jen pět a půl hodiny. Píše portál Express.co.uk.

Komise konkrétně tvrdí, že Dánsko porušilo nařízení (ES) č. 1072/2009 o společných pravidlech pro přístup na trh mezinárodní silniční nákladní dopravy a nařízení (EU) č. 561/2006 o povinnostech týkajících se řízení a doby odpočinku.

Autor zprávy Leigh Evans, šéfredaktor časopisu Facts4EU, uvedl: „Přinejmenším EU ukázala Dánům pouze žlutou kartu – nemůže si dovolit vidět více hráčů opouštět„ rovné podmínky “.

„Zatímco země v celé EU bojovaly se zdravotní krizí Covid, čtenářům se ulevilo, kdyby věděli, že autokratičtí rozhodčí v komisi EU je nenechali odvést od důležitého úkolu vnucovat svou totalitní vůli životně důležitým záležitostem zájmu, jako je protože časová vozidla mohou zůstat v parkech nákladních vozidel v Dánsku. “

Evans dodal: „Dánsko bude čelit penaltovému rozstřelu u soudu EU a je velmi pravděpodobné, že strana EU zvítězí.

“V takovém případě bude dánský tým pokárán, nakonec dostane finanční pokuty, pokud nebude v souladu s rozsudkem, a bude mu řečeno, aby to už neudělal.”

Evans, který obrátil svou pozornost k brexitu, uvedl, že Komise minulý rok kontinovala Spojené království před soudem, přestože v lednu opustila blok.

Přejít nahoru