Několik lidí se v Česku předávkovalo ivermektinem

Jak uvedla mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Klára Brunclíková, šlo o předávkování lékem s obsahem ivermektinu, který se původně používá jako antiparazitikum a experimentálně byl podáván při léčbě covidu-19. Ke kolika případům předávkování došlo, úřad ale neupřesnil. „Máme také informace, že lidé používali tekutý veterinární přípravek s obsahem ivermektinu,“ řekla Brunclíková.

Ministerstvo zdravotnictví ještě letos v březnu umožnilo zdravotnickým zařízením podávat pacientům s covidem-19 v rámci experimentální léčby lék ivermektin. Předepsání léku mělo záležet ale na rozhodnutí konkrétního lékaře. Mnozí lidé pak v léku, který byl původně schválen k jiným účelům, viděli naději v době epidemie a snažili se preparát si sami obstarat. Jak uvedla Česká televize, podávat pacientům ho už dříve začala například Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Její lékaři ale varovali před jeho užíváním bez konzultace s lékařem, při předávkování totiž hrozí poškození orgánů.

SÚKL rovněž zaznamenal čtyři případy internetových inzerátů, kdy někdo nabízel přípravky s ivermektinem. No léčivo je na lékařský předpis a zákon jeho prodej přes internet neumožňuje.

Přitom evropská agentura pro léčivé prostředky (EMA) tento lék už dříve při léčbě a prevenci covidu-19 nedoporučila. SÚKL také uváděl, že pro použití ivermektinu při léčbě covidu-19 není dostatečné množství dat.

(SCa, il.foto: scmp.com)

Přejít nahoru