Studie: Roušky jsou pro děti škodlivé, vdechují větší množství oxidu uhličitého

Bolest hlavy, únava, potíže se soustředěním – to jsou podle nové studie některé z následků spojených s nošením roušek a respirátorů u dětí. Studie, kterou realizoval profesor Harald Walach, měřila obsah oxidu uhličitého, který se hromadí pod rouškou nebo respirátorem. Na základě měření dospěl k závěru, že nařizování nošení roušek u dětí by mělo být ukončeno. „Pokud je skutečně pravda, že se naše společnost řídí vědeckými údaji a racionalitou, měl by být tento nesmysl okamžitě zastaven.“

Vyjádření profesora Haralda Walacha:

„V uplynulých týdnech a měsících musely děti nosit obličejové masky. Přínosy byly nejasné, stejně jako negativní důsledky. Nyní máme jasno alespoň ohledně negativních důsledků. Provedli jsme totiž studii, ve které jsme dětem měřili hladinu oxidu uhličitého pod obličejovou maskou. Článek byl zveřejněn v časopise JAMA Pediatrics (zdroj) 30. června 2021 v 17:00 SEČ.

Během experimentu jsme měřili hodnoty u 45 dobrovolníků z řad zdravých dětí: první tři minuty bez masky; poté v náhodném pořadí jednou s chirurgickou rouškou; jednou s respirátorem FFP2; pak znovu bez masky. Vzduch v měřené místnosti jsme častým větráním udržovali přísně na úrovni 0,1 objemových procent oxidu uhličitého.

Je třeba rovněž vědět, že vzduch, který dýcháme venku, obsahuje přibližně 0,04 objemových procent oxidu uhličitého, nebo 400 částic oxidu uhličitého na milion částic (ppm). V uzavřených místnostech je to asi 0,1 obj. procent nebo 1 000 ppm. Před lety Federální agentura pro životní prostředí stanovila 0,2 obj. procent nebo 2 000 ppm jako absolutní horní hranici oxidu uhličitého v místnostech. Při překročení této hranice nelze vyloučit poškození zdraví. [1]

Po pouhých třech minutách dýchání jsme dětem naměřili pod maskou něco málo přes 13 000 ppm, bez ohledu na to, zda se jednalo o roušku či respirátor. Množství oxidu uhličitého se na této hodnotě rychle stabilizovalo a nezměnilo. Ilustruji to na originálním grafu, který nebyl do publikace zařazen, protože jsme tam měli místo pouze pro jeden obrázek.

Vývoj obsahu oxidu uhličitého v inhalovaném vzduchu u 45 dětí v průběhu času – bez masky (výchozí) a se dvěma různými maskami. (Foto: H. Walach)

Více info na epochtimes.cz

Přejít nahoru