Na tajemný život netopýrů si posvítila kamera

Česká společnost pro ochranu netopýrů (ČESON) nabízí nevšední možnost seznámit se zblízka s tajuplnými živočichy. Video přenosy z letních kolonií netopýrů velkých či vrápenců malých jsou v provozu na hradech Točník a Sovinec či na zámku v Jevišovicích. Novinku představuje online přenos, který lze nyní denně sledovat na youtube.

Netopýři a vrápenci využívají nejrůznější typy úkrytů v blízkosti člověka – prostorné půdy i štěrbiny ve střechách a fasádách domů. Netopýrům soužití s lidmi mnohdy přináší řadu úskalí, ČESON se proto dlouhodobě zaměřuje na osvětu různých cílových skupin včetně dětí. Širokou veřejnost zapojuje také formou tzv. netopýří turistiky a pro vzdělávání využívá i moderní technologie.

„Naším cílem je seznamovat se životem a ochranou letounů co nejširší veřejnost a v posledních letech se věnujeme jejich propagaci také na turisticky atraktivních lokalitách, jako jsou hrady, zámky a nově i historická důlní díla či jeskyně,“ vysvětluje Eva Cepáková, koordinátorka projektu. „K šíření povědomí o životě těchto skrytě žijících savců využíváme i kamerové přenosy. Do soukromí netopýrů velkých tak mohou letos návštěvníci nahlédnout na hradě Točníku a na zámku v Jevišovicích, s vrápenci malými se setkají na hradě Sovinci,“ zve Cepáková. Žhavou novinku představuje před pár dny zprovozněný online přenos. „Po zdolání řady technických úskalí se nám podařilo spustit live stream z kolonie netopýrů velkých z půdy berounské základní školy. Blízké setkání s těmito pozoruhodnými tvory si tak na youtube může užít opravdu každý.“

„Sledovat aktuální dění v kolonii samic s malými mláďaty nám umožňují moderní technologie, jelikož se však jedná o živé tvory, bývá to někdy poněkud dobrodružné. Zvířata se v rámci úkrytu různě stěhují, takže musíme kamery směrovat na správná místa, často je potřeba čistit objektivy od netopýřího trusu a někdy zlobí technika. Pohled na rodinný život těchto pozoruhodných živočichů, který jinak zůstává našim očím skryt, však opravdu stojí za to,“ přibližuje zákulisí přenosů Dita Weinfurtová z ČESON.
Živý přenos z Berouna je k dispozici na youtube kanálu ČESON. Spustit jej lze i z projektového webu napude.sousednetopyr.cz. Ten nabízí rovněž interaktivní mapu všech zapojených památek, pracovní listy pro děti, geocachingovou hru, pozvánky na akce a mnoho dalšího.

(SCa, il.foto: Wall Street Journal)

Přejít nahoru