Tři česká lázeňská města zapsaná na seznam UNESCO

Jedenáct lázeňských měst v Evropě – včetně Karlových Varů, Mariánských Lázní a Františkových Lázní v Česku – bylo zařazeno na seznam světového dědictví. Mezivládní výbor pro světové dědictví o tom rozhodl v sobotu na svém 44. zasedání v čínské Fu-čou.

Kromě trojúhelníku lázeňských měst na západě České republiky bylo na seznam světového dědictví UNESCO přidáno dalších osm lázeňských měst – Baden-Baden, Bad Ems a Bad Kissingen v Německu, Spa v Belgii, Vichy ve Francii, Montecatini Terme v Itálii, Baden u Vídně v Rakousku a City of Bath v Anglii. Píše portál RMX.

Všech jedenáct lázeňských měst dohromady představuje jednu položku na seznamu světového dědictví. Počet míst, která má Česká republika na tomto seznamu, se nyní zvýšil na 15.

Belgie, Francie, Itálie, Německo, Rakousko, Spojené království a Česká republika připravily žádost UNESCO společně s Českou republikou, která projekt koordinovala. Nominaci doporučila k registraci Mezinárodní rada pro památky a sídla (ICOMOS), která se zabývá ochranou kulturního dědictví po celém světě. ICOMOS ve svém stanovisku zdůraznil zejména dvě kritéria – výjimečnou architekturu lázeňských měst a fenomén lázeňských pobytů, včetně procedur a balneologických terapií.

„Projekt je vynikajícím příkladem mezinárodní spolupráce mezi ministerstvy a institucemi a odborníky v sedmi evropských zemích. Velmi oceňuji podporu starostů dotyčných měst, kteří neúnavně podporovali tento projekt a poskytovali finanční podporu na dlouhou dobu náročné přípravy. Jsem hrdý na to, že se Česká republika stala koordinátorem celého projektu a jako vůdce zúčastněných evropských zemí jej úspěšně vedla k zápisu (na seznam UNESCO), “uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Slavná evropská lázeňská města, která byla většinou vytvořena kolem přírodních minerálních pramenů, společně svědčí o fenoménu evropských lázní, které vzkvétalo zejména od počátku 18. století do první třetiny 20. století, uvedlo ministerstvo. Charakteristickým rysem tohoto jevu je kombinace lázeňských a léčebných procedur v interiéru a exteriéru se širokou škálou možností trávení volného času, což se odráží ve specifické tváři lázeňských měst a jejich architektuře.

Přejít nahoru