Ruský expert: “Můžeme použít i jiné způsoby, jak je donutit, aby se vzdálili od našich hranic”

Litovkin: Vojenské cvičenie možno samozrejme považovať za show. Mali by sme však mať na pamäti, že počas nich sa cvičí skutočná úloha konfrontácie s nepriateľom. A je známe, koho NATO považuje za protivníka. A Ample Strike-2021 na území Českej republiky je demonštráciou toho, že NATO je pripravené chrániť republiku pred agresorom, ktorým je vždy myslené Rusko, ktoré, podotýkam, sa nechystá nikoho napadnúť. Cenu za záruky ochrany zo strany NATO sme mali všetci možnosť sledovať v Afganistane. Akonáhle ide Američanom do tuhého, nechajú všetkých za sebou a chránia len svojich vlastných ľudí. Som presvedčený, že v prípade vyššej moci nikto za Českú republiku život nepoloží – ani Američania, ani Nemci. Do tej doby, pokiaľ bude všade pokoj, bude NATO dôrazne pripomínať 5. bod Washingtonskej deklarácie o kolektívnej obrane. Za viac ako 70 rokov svojej existencie NATO túto klauzulu zahrnulo iba raz, a to po roku 2001. Po útoku Saudov na Svetové obchodné centrum a Pentagon sa aliančné jednotky vydali do Afganistanu chrániť USA. Teroristi boli Saudovia a Afganistan sa musel zo všetkého zodpovedať, pretože USA by predsa nezaútočili na Saudskú Arábiu, ktorá od nich nakupuje obrovské množstvo vojenskej techniky a ropy. Vyznávajú zásadu trestať nezúčastnených a odmeňovať nevinných.

Okrem Českej republiky sa cvičenia Ample Strike zúčastňujú vojaci a stíhačky z Maďarska, Poľska, Spojených štátov, Nemecka, Francúzska, Veľkej Británie a Holandska. Prečo boli tentoraz vybrané práve tieto krajiny?
Účasť krajín, takpovediac východnej Európy, pod záštitou mocných vojenských síl je podľa môjho názoru koncepcia cvičenia. NATO sa domnieva, že práve oblasť bývalého sovietskeho bloku je takpovediac ohniskom “zákerných” vojenských plánov Ruska.

 

Na konci júla sa v Gruzínsku konalo spoločné cvičenia Agile Spirit 2021 za účasti 12 krajín NATO. Dňa 30. augusta, v rovnakom čase ako Ample Strike v Českej republike, začalo NATO cvičenie v Lotyšsku. Ako hodnotíte intenzitu aliančných manévrov v Európe všeobecne?
Opravujem, cvičenia neprebiehajú len v Európe, ale zvyčajne v blízkosti ruských hraníc alebo priamo na nich. Napríklad na území Spojeného kráľovstva nevidíme žiadne mnohostranné cvičenie NATO, rovnako ako na území Španielska alebo Portugalska. Všetky tieto vojenské manévre sú zamerané výhradne proti Rusku. Prečo? Aby nás vydesili a zatiahli do zničujúcich pretekov v zbrojení. A zároveň ukázať, že USA a NATO vždy stoja na obrane štátov susediacich s Ruskom. S touto kartou sa v aliancii neustále hrá …

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg s vami ale nebude súhlasiť, len prikývne na Rusko, že svojimi agresívnymi aktivitami provokuje manévre v Európe …
Áno, áno, bolo to Rusko, ktoré napadlo Juhosláviu a zničilo ju! Bolo to Rusko, ktoré zaútočilo na Afganistan a dnes z neho uteká, bolo to Rusko, ktoré zaútočilo na Irak, podporovalo ISIS v Sýrii, zaútočilo na Somálsko, bombardovalo Líbyu atď. Strašenie agresivitou Ruska považujem za demagógiu, ktorá zaznieva z úst nadriadených NATO už toľko rokov. Jej cieľom je zamaskovať agresívnu povahu Severoatlantickej aliancie. Mimochodom, rád by som pripomenul, že Rusko navrhlo, aby NATO vôbec nevykonávalo cvičenia v blízkosti vzájomných hraníc. Námestník ministra zahraničných vecí Alexander Gruško zaslal zodpovedajúci list na veliteľstvo NATO. Členovia NATO však našu iniciatívu odmietli a pokračujú vo svojich cvičeniach. Preto sú Stoltenbergove slová o ruskej “provokácii” len ďalším podvodom, ktorým zamoruje informačný priestor.

Podľa vášho pozorovania bola v poslednej dobe letecká prítomnosť NATO u ruských hraníc väčšia alebo menšia?

Samozrejme sú veľmi aktívny a neustále zvyšujú svoju prítomnosť a neustále lietajú pozdĺž našich hraníc. Členovia NATO však nikdy nevlietnu na naše územie, pretože vedia, že takéto lietadlo môžeme zostreliť. Vzdušnou čiarou sa valia pozdĺž našich hraníc nad Čiernym morom, nad Baltom, menej už na strane Ukrajiny. Vyšlú lietadla do vzduchu na Ďalekom východe, v Tichom oceáne. Čas od času ich zaženieme od našich hraníc, priblížime sa k nim a povieme im, aby sa vzdialili, pretože ak ich prekročíte, budete mať problémy …

 

Mimochodom, nie je nutné strieľať, môžeme použiť aj iné spôsoby, ako ich donútiť, aby sa vzdialili od našich hraníc. Napríklad môžeme zapnúť prídavné spaľovanie, keď je lietadlo nad nepriateľským lietadlom, a to spôsobí, že “hosť” pocíti veľmi silné vibrácie, kedy pilot neudrží riadenie rovno a lietadlo môže prejsť do rotácie … Ale my tieto triky nepoužívame. S USA máme dohodu o neprípustnosti incidentov vo vzduchu a na mori. Stanovuje spôsob, akým sa k sebe máme približovať, vzdialenosť medzi našimi loďami a povinnosť nenapodobňovať útoky jeden na druhého. S Američanmi tieto pravidlá dodržiavame. Ale … ukazujeme, že je nežiaduce, aby sa pohybovali v blízkosti našich hraníc.

 

Vráťme sa k téme cvičenia Ample Strike 2021, ktoré mnohí v Českej republike vnímajú ako bezplatný cirkus, okázalú show
Lietadlá vo vzduchu sú vždy krásne. Len keď obdivujete americké a nemecké lietadlá na oblohe, nemali by ste zabúdať, že sú smrtiace, pripravené k použitiu jadrových zbraní. V Európe sa nachádza asi 150 amerických bômb B-61 zhadzovaných voľným pádom. USA ich rozmiestnili na základniach v Taliansku, Belgicku, Holandsku, Nemecku a Turecku. Lietadlá NATO vybavené zariadením pre použitie amerických bômb B-61 zhadzovaných voľným pádom sú neustále v službe na základniach u Saulaje (Litva) a pri Tallinne (Estónsko). A vzdialenosť z Tallinnu do Kaliningradu a Petrohradu nie je väčšia ako 100 kilometrov. Tieto lietadlá sú pripravené k úderom a v Rusku vyvolávajú vážne obavy. Okrem toho dochádza k porušovaniu Zmluvy o nešírení jadrových zbraní, ktorá zakazuje priamy alebo nepriamy prenos poznatkov o jadrových zbraniach a držania jadrových zbraní iným nejadrovým štátom …Pre nás v Rusku teda vojenské cvičenie Ample Strike vôbec nie je „bezplatným cirkusom“ na oblohe, ale nácvikom súčinnosti posádok bojového letectva a pozemných služieb pri zasahovaní konvenčného nepriateľa, čo je vlastne cvičná útočná operácia.

zdroj: armadnymagazin.sk

Přejít nahoru