Neuvěřitelné. Otcové zabitých mariňáků ve varu: Biden u rakví sledoval hodinky. Při osobním setkání pak naprosto šokoval

Mark Schmitz, otec mariňáka Jareda Schmitze z Missouri, a Darin Hoover, otec mariňáka Darina Taylora Hoovera Jr. z Utahu, hovořili o ztrátě svých dětí v pořadu moderátora Seana Hannityho televize Fox News a shrnuli i setkání s americkou hlavou státu.

Zatímco Hoover mluvit s Bidenem o ztrátě svého syna odmítl a „nechtěl, aby se k nim přiblížil“, Schmitz se přece jen rozhodl s americkým prezidentem setkat, teď toho ale nejspíš lituje.

Otec, který minulý čtvrtek ztratil při útoku Islámského státu na kábulském letišti svého syna, byl ze setkání s Bidenem rozčarován. Setkání prý nebylo vůbec příjemné a Biden mu během něj začal líčit o svém vlastním zesnulém synovi, bývalém generálním prokurátorovi státu Delaware Josephu Bidenovi, místo toho, aby akcentoval, že by se setkání mělo spíše věnovat památce Jareda, jenž zemřel společně s 13 spolubojovníky těsně před odchodem ze země.

„Původně jsem se s ním nechtěl setkat,“ přemítá nyní Schmitz s tím, že tak učinil kvůli památce svého syna. Místo něj ale Biden hovořil o smrti svého syna, který zemřel v roce 2015 ve věku 46 let kvůli agresivní rakovině mozku. „Cítil jsem, že to svému synovi dlužím, abych s ním alespoň prohodil pár slov o tom, jak se cítím – a nedopadlo to dobře,“ myslí si otec o rozhovoru.

Kritici amerického prezidenta si též všimli dalšího Bidenova přešlapu. Během setkání na letecké základně Dover, kam se Biden přišel uklonit padlým vojákům, vzniklo video, na němž si prezident přímo během obřadu s největší pravděpodobností kontroluje hodinky.

Hoover to potvrdil, prý tak prezident učinil při vykládání rakví ne jednou, ale rovnou vícekrát. „To se nestalo jen jednou. Stalo se to u každé rakve, která vystupovala z letadla. Stalo se to u každé z nich. Uvolnili pozdrav a on se podíval na hodinky u každé z nich, u všech 13, podíval se na hodinky,“ zaznělo.

Že si Biden kontroloval na pietním aktu čas, potvrdil i druhý z mužů. „Naklonil jsem se k uchu matky svého syna a řekl jsem: ‚Přísahám Bohu, jestli se ještě jednou podívá na hodinky’ – a to bylo asi jen čtyřikrát: pak už jsem se na něj nemohl dívat,“ podotkl.

Po tom všem se Hoover s rodinou rozhodli jasně a odmítli se s Bidenem setkat. Podotkl též, že prý slyšel od nadrotmistra svého syna, že se dalo celému útoku vyhnout. „Nechali je na holičkách, a to nemůžeme dopustit. Už se to nikdy nesmí opakovat,“ řekl otec.

zdroj: parlamentnilisty.cz

Přejít nahoru