Britský The Spectator: “Vakcína COVID nevyhubí.”

Alespoň tak to vyplývá z nejnovějších dat, z nichž vychází i časopis The Spectator. Reportérka Kate Andrewsová uvádí:

“Nové údaje ze studie Zoe Covid1, publikované dnes, se pokoušejí kvantifikovat, nakolik protilátky vytvořené vakcínami Pfizer a AstraZeneca v průběhu času ubývají … Výsledky? Po zhruba šesti měsících klesla ochrana vakcínou společnosti Pfizer před symptomatickou chorobou z 88 procent na 74 procent. V případě AstraZeneca to byl pokles ze 77 na 67 procent po přibližně pěti měsících. ”

Ani údaje z Izraele, který se svou brutální očkovací kampaní proslavil po celém světě, nejsou podle časopisu uspokojující: “Minulý měsíc generální ředitel společnosti Pfizer Albert Bourla oznámil, že údaje z Izraele ukázaly, že účinnost proti prevenci infekcí klesla z více než 95 procent na téměř 85 procent. “Izrael nečeká žádný dlouhodobější” návrat do normálu “; čeká ho “čtvrtá vlna”. Kate Andrewsová proto po zkušenostech z Izraele uvádí:

“… předpoklady přijaté na začátku tohoto roku -, že vakcíny mohou způsobit masivní pokles případů i hospitalizací – jsou v současné době zpochybňováno.”

Podle některých britských vědeckých poradců může klesnout účinnost vakcín časem až pod 45%. V současnosti hovoří o tom, že účinnost je nad 80%, ale jako s “nejhorší možností” počítá profesor Tim Spector, ředitel studie Zoe Covid, is pádem pod 50%.

Zdá se, že existují pouze dvě možnosti, jak se k této problematice postavit: očkovat i několika dávkami jako pouze dvěma ( “zejména starších a nejvíce zranitelných”), nebo se prostě “naučit s covidom žít”. Je pravděpodobné, že poplatný vědci budou tlačit na první možnost. The Spectator však preferuje druhou, neboť je zjevné, že: “vakcíny virus nezlikvidují; (Je to) klesající imunita … (což) podněcuje nárůst případů “.

Podle časopisu budou vlády po těchto nejnovějších zjištěních tištěné k přehodnocení svých lockdownových a očkovacích strategií. Bodejť by měla Kate Andrewsová pravdu. Přesto, na vládnoucí konzervativní stranu napojen měsíčník, stále považuje očkování za užitečnou, protože vakcíny “zabraňují hospitalizacím” (čímž se zřejmě naráží na to, že v konečném důsledku jen “zmírňují příznaky”).

zdroj

Přejít nahoru