Studenti chtějí znovu stávkovat za klima

Středoškoláci a středoškolačky opět opustí lavice a zúčastní se globální stávky za klima. Po celém světě vyjdou studenti a studentky do ulic 24. září. Do akce se chtějí zapojit také středoškoláci a středoškolačky z ČR, kteří proto v pátek 24. září v 11.59, za minutu 12, znovu opustí školní lavice a vyjdou do ulic. Jejich cílem je ukázat, že na naší budoucnosti záleží všem generacím. Proto zvou na stávku všechny, bez ohledu na věk.

Podle jejich názoru se klimatická krize musí řešit celosvětově, ale politici a političky ze všech koutů světa stále nedělají dost. České odvětví mezinárodního hnutí Fridays for Future proto cílí na nadcházející volby do poslanecké sněmovny.

Mladí aktivisté se mimo jiné odvolávají na v srpnu zveřejněnou část šesté hodnotící zprávy Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu. Podle zprávy stojíme před několika body zlomu. “Pokud tyto hranice překročíme, klimatickou změnu a její dopady již nepůjde zastavit. Podle jednoho ze scénářů budoucího vývoje má však lidstvo stále šanci udržet globální oteplení pod bezpečnou hranicí 1,5 °C oproti době před průmyslovou revolucí. Abychom toho dosáhli, musíme v nejbližších letech podstatně snížit množství vypouštěných emisí skleníkových plynů. Právě říjnové volby a nadcházející volební období budou podle studentů zásadním milníkem pro řešení klimatické krize,” myslí si organizace Fridays for Future ČR.

“Nacházíme se v klimatické krizi, ke které podstatně přispívá Česká republika. Vláda, která vzejde z říjnových voleb, bude hrát stěžejní roli v řešení klimatické krize Nemůžeme čekat další čtyři roky. Musíme se snižováním emisí skleníkových plynů začít ihned. Stávkujeme už přes dva roky a věci se dávají do pohybu, ale hrozivě pomalu. Nadcházející volby nesou symbolické heslo Teď nebo nikdy. Další čtyři roky bez klimatické akce odnesou naše děti a další generace.“ řekla mluvčí Fridays for Future Stela Joudal.

(SCa, il.foto: Pixabay)

Přejít nahoru