Vědec Flegr o tom, kdy skončí pandemie: Prozradil konkrétní čas, i jak to bude s léky proti covidu

Jaroslav Flegr byl jeden z prvních odborníků, kteří bili při pandemii covidu na poplach. Jeho predikce – tisíce mrtvých a vysílené nemocnice byly jako ze špatného snu. Nakonec se i vyplnili. Nejnovější Flegr upozorňuje na různé zanedbané diagnózy a onemocnění, které způsobí nebo způsobily úmrtí, které vědec řadí mezi nepřímé oběti covidu.

Nejnovější prognózu jak to bude vypadat v Česku na podzim či v zimě, uveřejnil na svém Facebooku. Jelikož je u nás na Slovensku menší míra proočkovanosti, můžeme očekávat, že situace bude podobná, ba horší.

“Zatímco v létě stačila k zastavení šíření delta variantu 73% imunizace, na podzim už bude zapotřebí 80% a v zimě se dostaneme nad 90%. S koncem prázdnin a dovolených navíc skokově naroste počet osob, se kterými se budeme za den setkávat. Žáci a studenti vytvoří s nástupem do škol a kroužků zcela novou hustou síť umožňující rychlý přenos nákazy mezi jednotlivými rodinami, což opět epidemii nesmírně přiživí a navíc ztíží možnost trasování nakažených, “podotýká vědec.

Jak je známo, virům se daří lépe v chladnějším, vlhčím prostředí. To nás už za pár týdnů na podzim čeká. Lidé se budou zdržovat víc v interiérech, používat více městskou hromadnou dopravu a, řekněme si narovinu, s tempem očkování je to na Slovensku katastrofa.

očekává uzamčení

Opatření jako uzavření země, provozů a škol nejsou proti deltě varianu takové účinné, jak se očekávalo. Jedinou zbraní, kterou proti nynějším mutacím máme, je očkování. Lockdown je však něco, co Flegr očekává. “V chřipkové sezóně (která se snad i letos díky proticovidovým opatřením obejde bez chřipky) již nejdříve budou muset nastoupit drastičtější opatření typu uzamčení. Zda opravdu nastoupí, bude záležet na rozhodnutích politiků. “Podotýká, že i když relevantní důvody pro lockdwon budou, nálada ve společnosti na další zavírání ne. Píše portál Brainee.hnonline.sk

https://www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr/posts/263691312236969

Flegr si myslí, že ještě jednou dávkou vakcín se příští rok budeme muset přeočkovat, ale to tvrdí i mnoho jiných vědců a lékařů. V některých zemích už očkují třetí dávkou, podobné řešení avizuje i Česko.

 

Přejít nahoru