Putin

Putin špatně skončí, až namíříme rakety na Moskvu, uvedl poradce ukrajinského prezidenta

Zároveň poznamenal, že ačkoli neexistuje žádný formální vstup Ukrajiny do NATO, Severoatlantická aliance je přítomna na území Ukrajiny.

„Vojáci NATO jsou na území Ukrajiny v rámci výcvikových misí. Vedeme společná cvičení. Jen na letošní rok je jich plánováno 25. A NATO je na území Ukrajiny dlouhodobě přítomno,“ řekl Oleksij Arestovič, poradce šéfa kanceláře prezidenta Želenského a mluvčí kyjevské delegace TCG (tripartitní kontaktní skupina).

„Uvnitř Ukrajiny probíhala dlouhá diskuse – máme vstoupit do NATO nebo ne, s přihlédnutím k faktu, že do roku 2014 neexistovala žádná vojenská hrozba. Kreml svými kroky tuto diskusi urychlil a umožnil tak samotný přístup NATO k hranicím Ruska, kterého se tak bojí. Nyní je na Ukrajině mnoho „špatných z NATO“, „řekl mluvčí ukrajinské delegace v TCG.

„Kreml ale stále nechápe to nejdůležitější. Jakmile Ukrajina vstoupí do NATO, každý ukrajinský voják se stane vojákem NATO. A to bude úplně jiný příběh,“ dodal.

Pro Ruskou federaci je proto nejlepším východiskem souhlasit s mírovým řešením situace, stáhnout své jednotky z Donbasu a Krymu a zaplatit Ukrajině reparace za dobu okupace.

„A to bude základ pro obnovení normálních vztahů. A možná bude možné vážně diskutovat o problémech ohrožení její bezpečnosti, které Ruská federace vidí v možném vstupu Ukrajiny do NATO. Potom můžeme mluvit spolu jako normální země. Nyní nemůžeme mluvit jako normální země, protože jsme vojenští protivníci. A bylo to Rusko, které způsobilo takovou situaci,“ zdůraznil Arestovič.

Pokud jde o vyjádřené obavy ruského prezidenta Vladimira Putina, že na Ukrajině budou vybudovány základny NATO pod rouškou výcvikových středisek a rakety budou odeslány do Moskvy, Arestovič odpověděl:

„Putin hru dohraje tak daleko až ukrajinské rakety budou v brzké dohledné době namířeny na Moskvu z jednoho prostého důvodu, že pracujeme na raketovém programu. A naše rakety operačně-taktické úrovně budou schopny zasáhnout Moskvu. To je paritní odpověď na akce Ruska. Kdyby k této agresi nedošlo, ukrajinské rakety by nikdy nebyly namířeny na žádnou Moskvu. ”

zdroj: magazin1.sk

Přejít nahoru