Současná Evropská unie dopadne jako Sovětský svaz nebo Hitler, tvrdí Okamura

Okamura tvrdí, že podobné pokusy v minulosti vždycky ztroskotaly. „Bývalý sovětský blok, Hitler se o to snažil, Napoleon se o to snažil, Římská říše se o to snažila. Vždycky se objeví nějací elitáři, kteří chtějí ovládat desítky jiných národů. Pak se to ale rozpadne, protože každý ten národ má jinou historii, jiné potřeby, jinou životní úroveň. Vyhovět desítkám národů prostě nelze,“ tvrdí Okamura.

 

SPD dlouhodobě prosazuje vystoupení z Evropské unie. Klíčový je proto z Okamurova pohledu zákon o referendu, a to i pro vyjednávání o budoucí vládě. Předseda hnutí doufá, že SPD bude po volbách hrát klíčovou roli. „Protože pakliže by bez SPD nešlo sestavit vládu, tak samozřejmě to je nejlepší výchozí pozice pro to, že si řekneme ty zásadní programové body a ty ostatní strany je budou s námi prosazovat. S kým to bude a jak to bude, to nevím, protože to musí rozhodnout občané ve volbách,“ podotkl Okamura s tím, že mají dostatek kompetentních ministerských kandidátů.

 

Hnutí by bralo resorty vnitra, školství, zahraničí, průmyslu a případně i financí. Sám Okamura by se ministerské pozici nebránil. „Já jsem celý život zvyklý řídit velké struktury. O konkrétním rozdělení ministerstev ale nemluvíme, my si nerozdělujeme koryta. Pro nás je důležité prosadit program. Nikdy nevyměním program za koryta,“ prohlásil šéf SPD.

 

 

Celý rozhovor najdete na:

Přejít nahoru