Bill Gates doporučuje světu skutečné hry o život. Mohly by nám pomoci při dalších pandemiích, před kterými varuje + VIDEO

Jak informuje portál Whyalla News, před několika dny Bill Gates v rámci diskuse Policy Exchange varoval, že bychom měli být lépe připraveni nejen na pandemie, jako je tato, ale také na pandemie zapříčiněné bioteroristickými útoky. Podle zakladatele Microsoftu by vlády zemí měly investovat miliardy do výzkumu a vývoje, aby se připravily na různé scénáře. Myslí si například, že svět není připraven na pandemii neštovic, píše Science Times.

Podle portálu The National News se Gates vyjádřil, že by země měly uspořádat jakési hry o život s bakteriemi. Podle Billa Gatese by mělo jít o sérii nácviků, do kterých by se měla pustit každá jedna země, chce-li zvládnout další pandemii a zabránit katastrofě. Světem totiž mohou otřást nejen pandemie, jako je například aktuální koronavirová, ale i ty zapříčiněné biologickými zbraněmi, které mohou být mnohem horší než to, s čím bojujeme v současnosti.

„Řekněme, že bioteroristé přinesou virus neštovic na 10 letišť. Víte, jak by na to reagoval svět?“, ptá se Gates v rozhovoru pro ITV. Zároveň upozorňuje na to, jaké škody na lidských životech, ale také na ekonomice, napáchal koronavirus. Představte si tedy, co se může stát po záměrném útoku biologickou zbraní.

Před pandemií varoval již v roce 2015

Pokud se chtějí země, jako například Velká Británie či Spojené státy americké připravit na další pandemii a zmírnit její dopad, budou muset investovat nemalé peníze. I když ale bude výzkum nákladný, podle Gatese může přispět ke skvělým náhodným objevům. Například, co když se podaří konečně najít účinný lék na obyčejné nachlazení?

Přejít nahoru