Ruské ministerstvo zahraničí se vyjádřilo k incidentu s letadlem NATO nad Černým mořem

„Jednání amerického letectva vytvořilo hrozbu pro civilní letectvo. A když se nyní podařilo zabránit katastrofě ve vzdušném prostoru nad vodami Černého moře, neznamená to, že USA a NATO budou moci i v budoucnu beztrestně riskovat životy lidí,“ uvedla Zacharovová na svém účtu na Telegramu.

Dodala, že častější přelety letadel NATO poblíž hranic Ruské federace, včetně prostoru nad Černým mořem, vytvářejí riziko vzniku nebezpečných incidentů ve vztahu k civilním letadlům.

„Rusští dispečeři letového provozu přijali opatření, čímž zajistili bezpečnost letů nad otevřenými vodami Černého moře. Když vezmeme v úvahu, že zmíněné lety vojenských letadel bez rádiového spojení jsou spojeny s rizikem pro bezpečnost letů civilních letadel v oblasti Černého moře, ruské letecké úřady budou iniciovat odeslání protestu diplomatickou cestou,“ uvedla Zacharovová.

Připomeňme, že předevčírem americký průzkumný letoun Boeing RC-135V Rivet Joint donutil změnit kurz osobní letadlo Airbus A330, který letěl nad Černým mořem z Tel Avivu do Moskvy. Společnost Aeroflot později uvedla, že letová hladina byla změněna na základě pokynu Ministerstva vnitra RF. Zástupce Rosavicí uvedl, že letová hladina musela být změněna kvůli letadlu NATO, letadlo NATO protínalo trasu uvedenou pro osobní letadla. Na požadavky letových služeb nereagovalo, uvedla novinářům zástupkyně Rosavicí (Federální služba vzdušného transportu).

Téměř současně v uvedené oblasti letěly dvě osobní letadla: A333 Aerofotu z Tel Avivu do Moskvy a CL650 Malty ze Soči do Skopje. Podle mluvčí federální služby byly operativně změněny kurzy a letové hladiny osobních letadel.

“Přijatými opatřeními ruští dispečeři letového provozu zajistili bezpečnost letů v uvedené oblasti nad otevřenými vodami Černého moře,” dodala na závěr.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru