Ukrajina

Americká rozvědka zjistila termíny ruského „vpádu“ na Ukrajinu

Podle tvrzení spolubesedníka agentury se chystá Rusko rozmístit na hranici s Ukrajinou na 175 tisíc vojáků, z nichž polovina se již nachází na patřičných místech. Zdroj informoval také o „plánech“ Moskvy poslat do pohraničních regionů asi 100 praporových taktických skupin spolu s obrněnou technikou, dělostřelectvom a potřebným zařízením.

 

V poslední době západní média znovu informují o tom, že Rusko prý připravuje vpád na Ukrajinu. V Kyjevě tuto informaci nejprve vyvrátili a prohlásili, že nezaznamenávají soustředění ruských vojsk na hranici, později ale také začali varovat před plánovaným vpádem.

Obvinění z agrese
Rozhodovat o členství zemí v NATO bude samotná aliance, a ne Rusko, prohlásila mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Takto odpověděla na otázku, zda Bílý dům může projevit pružnost v této otázce vzhledem ke znepokojení RF.
„Členské země NATO rozhodují o tom, koho přijmout za člena, ne Rusko. Je důležité si pamatovat, odkud pocházejí provokativní akce – ne od USA ani od Ukrajiny,“ řekla Psakiová na briefingu.

 

USA by měly začít u sebe, když se rozhodly hledat země, které porušují mezinárodní právo, prohlásila v pátek oficiální mluvčí monisterstva zahraničí Ruské federace Maria Zacharovová, když komentovala prohlášení ministra zahraničí USA Antonyho Blinkena.

Na svém účtu na Telegramu citovala šéfa americké diplomacie, který prohlásil, že ne NATO plánuje agresivní akce proti Rusku, ale „jediná agrese, kterou jsme viděli v posledních letech, pocházela bohužel od Ruska“.

„Sýrie, Libye, Irák a Jugoslávie – otevřená ozbrojená agrese NATO v čele s USA. Ukrajina – řízení protiústavních převratů, které prováděly USA za koordinace s NATO a EU,“ napsala Zacharovová. Zdůraznila, že na Kubě, ve Venezuele, Nikaragui a Bělorusku došlo k „demonstrativním pokusům o svržení moci za použití prvků hybridní války, které podnikly USA a členské země NATO“.
„Stovky speciálních operací, jejichž cílem bylo zasahování do vnitřních záležitostí svrchovaných států a změna jejich politické agendy – to je rutina NATO,“ podotkla Zacharovová.

„Takže podobná prohlášení ministra zahraničních věcí USA nejsou ničím jiným, než zkrachovalým pokusem ideologicky podložit Washingtonem organizovaný summit demokracií. Pokud chtějí na MZV USA hledat agresory, kteří porušují mezinárodní právo, měli by tento proces začínat před zrcadlem,“ napsala v závěru.

 

Summit pro demokracii je naplánován na 9. a 10. prosince. USA na něj pozvaly 110 zemí, kromě Ruska a Číny. Přitom je na seznamu pozvaných Tchaj-wan, který USA spolu s jinými zeměmi považují formálně za součást „jedné Číny“. Tato akce je zaměřena proti Rusku a Číně, Washington se pokouší učit Moskvu a Peking, jak mají žít, prohlásil dříve velvyslanec RF v USA Anatolij Antonov.

zdroj: armadnymagazin.sk

Přejít nahoru