Média: Merkelová osobně Zelenskému odmítla dodávky zbraní na Ukrajinu

Ministr obrany Ukrajiny Alexej Reznikov obvinil dříve vládu Merkelové z toho, že bránila Kyjevu v nákupu velkorážních pušek a pušek pro ničení bezpilotních letounů prostřednictvím Agentury pro podporu aliance a veřejné zakázky (NSPA).

Podle informace deníku Bild, v květnu použil Berlín právo veta, aby zablokoval Kyjevu dodávky již zaplacených amerických pušek Barrett a litevských protidronových pušek. Jak oznámil zdroj deníku, vláda Merkelovépřitom donutila Nizozemsko k tomu, aby toto rozhodnutí podpořilo, aby nevznikl dojem, „že vystoupila jako jediná proti dodávkám“.

Jak oznámil deník Bild, v srpnu prezident Volodymyr Zelenskyj poprosil osobně Merkelovou v době její návštěvy Kyjevu, aby zákaz dodávek odvolala. Tehdejší kancléřka SRN však podle slov jednoho z přítomných na schůzce „ledovým hlasem“ odpověděla, že „to je vyloučeno“.

Jak píše deník Bild, Berlín odvolal veto na dodávky Kyjevu protidronových pušek teprve koncem listopadu, a přitom dodávky amerických pušek jsou stále ještě zablokovány. Jak prohlásil Reznikov, Kyjev bude usilovat o nákup zbraní v rámci dvoustranných dohod se spojenci, například s USA, Británií, Litvou a Francií.

V polovině listopadu mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podotkl, že „členské země NATO by měly přestat zásobovat Ukrajinu moderními zbraněmi apodněcovat ji tím k šíleným akcím“, tedy k pokusu o vyřešení vlastních problémů silou.

Začátkem prosince poukázal ministr zahraničí RF Sergej Lavrov na to, že zásobování Ukrajiny zbraněmi podporuje Kyjev v jeho snaze o sabotování Minských dohod.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru