Epidemiolog Petr Smejkal pro Rádio Impuls: „Většina odborníků z NIZP by byla pro prodloužení nouzového stavu!”

Fiala Rádiu Impuls popsal, že za rozhodnutím vlády stojí několik desítek imunologů, epidemiologů a vakcinologů. „My jsme to konzultovali celkem široce s odborníky a samozřejmě jsou různé názory, ale to většinové doporučení bylo – ano lze to zvládnout v této fázi bez nouzového stavu,” říká Fiala. Není nicméně jasné, kdo se skrývá za onou většinou odborníků.

 

S ukončením mimořádného režimu totiž nesouhlasí třeba mezioborová skupina MESES, Učená společnost a podle dvou zdrojů Impulsu také většina Národního institutu pro zvládnutí pandemie (NIZP). Právě jeho názorem se ale nová pětikoalice údajně řídí. Sám premiér Petr Fiala Rádiu Impuls potvrdil, že pro ministra zdravotnictví je nejdůležitější šéf tohoto institutu vakcinolog Roman Chlíbek. „Pan profesor je mimořádně renomovaný odborník a on je ten, který dává finální doporučení ministru Válkovi.” To potvrzuje i ministerstvo zdravotnictví a jeho mluvčí Ondřej Jakob. „Pan profesor Válek je s panem Chlíbkem i s experty ve shodě. Mluvili jsme o tom, že je třeba, aby nějaká hygienická opatření byla. Nebylo ale řečeno, jestli nouzový stav, nebo opatření podle pandemického zákona,” vysvětluje mluvčí. Epidemiolog a člen poradního orgánu vlády pro zvládnutí pandemie (NIZP) Petr Smejkal Impulsu ale řekl, většina členů této skupiny by byla pro prodloužení nouzového stavu, což redakci potvrdil i další zdroj ze zmíněné skupiny. To, jaký názor zástavá ohledně stavu nouze šéf NIZP Chlíbek, se redakci nepodařilo zjsitit. Chlíbek na dotazy nereagoval. Na twitteru se nicméně přihlásil k výzvě Učené společnosti pro zachování stavu nouze. Epidemiolog a šéf skupiny MESES Petr Smejkal Impulsu taky řekl, že vláda názory expertů ohledně nouzového stavu nerespektuje. Neprodloužení nouzového stavu je prý politické, nikoliv odborné rozhodnutí.

 

Zůstává nicméně pravdou, že někteří členové Národního institutu pro zvládnutí pandemie s koncem nouzového stavu souhlasí. Mezi nimi je například šéf praktických lékařů Petr Šonka nebo molekulární biolog Marián Hajdúch. Premiér Petr Fiala v Impulsu taky připomněl, že konec nouzového stavu neznamená konec boje s pandemií. Podobně argumentuje i ministr zdravotnictví Válek nebo ministr vnitra Rakušan.

Přejít nahoru