Američané jsou znepokojeni. USA oznámily, že sledují ruskou loď u Havaje

“Velitelství amerických sil v Indopacifiku monitoruje aktivitu ruských lodí v mezinárodních vodách poblíž Havajských ostrovů,” citoval list Martinsovo prohlášení.

Dodal, že velení v rámci svých každodenních operací pečlivě monitoruje všechny lodě v indo-pacifickém regionu pomocí hlídkových letadel a lodí.

Jak noviny poznamenávají, loď se nachází v blízkosti havajské výlučné ekonomické zóny. Americké velení sleduje jeho průjezd nejméně od pátku.

Skupina lodí ruské Tichomořské flotily se koncem roku 2021 vydá na dalekou plavbu po oceánu. Skupina, kterou tvoří vlajková loď, gardový raketový křižník Varjag, letadlová loď Řádu Nachimova, velká protiponorková loď Admirál Tribuz a velký námořní tanker Boris Butoma, vyplula z Vladivostoku koncem prosince 2021, aby splnila úkoly dálkové oceánské plavby.

Plánuje se návštěva přístavů cizích zemí, včetně Seychel, a mezinárodní cvičení v různých regionech.

“Skupina lodí Tichomořské flotily vplula Malackým průlivem do Indického oceánu,” uvádí se ve zprávě.

V Japonském, Východočínském a Jihočínském moři měly posádky lodí řadu plánovaných cvičení, aby zachovaly životnost lodí.

Pracovníci záchranných a pohotovostních složek cvičili podle několika scénářů. Námořníci splnili normy při nástupu záchranných posádek, oblékání protipožárních obleků, vyhledávání a natlakování údajné hořící sekce a také při likvidaci údajné lékárny.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru