Evropská agentura pro léčivé přípravky varuje, že nekonečné posilovací injekce mohou způsobit problémy s “imunitní reakcí” + VIDEO

Uvedl to Marco Cavaleri z Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

“Probíhá mimořádná diskuse o možnosti podání druhé posilovací dávky se stejnou vakcínou, která se v současné době používá. Zatím nebyly získány údaje, které by tento postup podporovaly,” uvedl Cavaleri na brífinku pro média.

“Zatím jsme neviděli údaje týkající se čtvrté dávky,” dodal. “Rádi bychom tyto údaje viděli dříve, než budeme moci vydat nějaké doporučení, ale zároveň jsme spíše znepokojeni strategií, která [zahrnuje] opakované očkování v krátkém časovém období.”

Cavaleri dále vyjádřil obavy, že opakované očkování prováděné v krátkém časovém horizontu není dlouhodobě udržitelnou strategií, jak porazit pandemii.

Zdravotnický úředník uvedl, že pokud by současná politika zavádění nových posilovacích očkování každé čtyři měsíce měla pokračovat, “skončí to potenciálními problémy s imunitní odpovědí a imunitní odpověď nakonec nemusí být tak dobrá, jak bychom si přáli, takže bychom měli být opatrní, abychom nepřetěžovali imunitní systém opakovaným očkováním.”

Cavaleri rovněž poznamenal, že by se u populace mohla vyvinout únava z očkování, což by způsobilo, že by počet osob považovaných za “plně očkované” neustále klesal.

zdroj: Summit News

Přejít nahoru