Lékaři varovali před časným “nočním” příznakem rakoviny. Stává se to i vám?

Jedním z “univerzálních” příznaků rakoviny je noční pocení. Může být časným příznakem leukémie, lymfomu, rakoviny kostí a rakoviny jater.

Je však třeba zdůraznit, že nadměrné pocení nemusí nutně znamenat rakovinu. Kromě toho neexistuje jasné vysvětlení, proč se u pacientů s některými druhy rakoviny objevuje noční pocení.

Mezi příčiny patří reakce na léčbu, zejména chemoterapii, a změny hladin hormonů. Kromě zvýšeného pocení se u pacientů často vyskytuje zimnice.

Lékař Michail Davydov již dříve uvedl tři příznaky rakoviny plic. Podle něj je nejtypičtějším příznakem tohoto onemocnění chraplavý hlas. Při onemocnění se může objevit také kašel a dušnost. Onkolog Alexander Seryakov také upozornil na včasnou diagnostiku rakoviny prsu u žen. Podle něj je tento typ rakoviny často diagnostikován v pokročilém stadiu. Odborník zdůraznil, že pokud je rakovina prsu diagnostikována včas, v 80 až 90 procentech případů jsou pacientky úspěšně léčeny a mohou žít plnohodnotný život bez následků a recidiv.

 

Snížení výskytu rakoviny o 19 %

Hematoložka Shireen Kassamová hovořila o přínosech veganské stravy, někdy nazývané “lednová” dieta, pro ochranu před rakovinou. Lékař vysvětlil, že veganské potraviny, stejně jako ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy a obiloviny, jsou bohaté na vitaminy, minerály, fytonutrienty a vlákninu, snižují riziko zánětu a stresu a potlačují produkci růstových hormonů.

“Proto (potraviny, pozn. red.) ovlivňují základní mechanismy, které vytvářejí rakovinné buňky,” citoval Express Kassama.

Publikace nazývá veganství “lednovou dietou”, protože podle ní lidé tento stravovací režim dodržují nejčastěji v lednu.

zdroj

Přejít nahoru