Si Ťin-Pching

Expert na obranu varuje, že čínský laser vystřelený v australských vodách je “nejbližším pokusem o vojenské zastrašování”

Ministerstvo obrany Canberry oznámilo, že laser z čínského plavidla ve čtvrtek osvítil pozorovací letoun P-8A Poseidon. Loď z Pekingu plula na východ Arafurským mořem, které se nachází ve výlučné ekonomické zóně Austrálie mezi severní Austrálií a západní Novou Guineou.

Profesor John Blaxland ze Střediska strategických a obranných studií naznačil, že Čína se o něco takového tak blízko pevniny Down Under ještě nikdy nepokusila.

V rozhovoru pro Conversation uvedl: “Podle toho, co můžeme zjistit, je to nejbližší pokus o vojenské zastrašování ze strany Číny, který se dostal k našim břehům.

“Není také známo, že by Austrálie tuto taktiku použila proti námořním plavidlům jiných států, zejména ne v blízkosti výlučné ekonomické zóny Číny nebo v ní. Zdá se tedy, že se jedná o eskalaci.” Píše portál Express.co.uk.

Dále pro televizi ABC uvedl: “Ve vojenském kontextu je tento druh laserového označení vše, co předchází aktu nepřátelského vypálení rakety nebo nějaké trajektorie střely nebo kulometu či děla.

Přejít nahoru