Prozradil americký senátor něco, co neměl? Co dělá 30 000 Američanů na Ukrajině?

Senátor Tom Cotton se obrátil na Američany, kteří jsou na Ukrajině: “Chci říci, že na Ukrajině máme více než 30 000 Američanů. Měli byste okamžitě odejít. Pokud neodjedete nyní, měli byste si naplánovat odjezd po zemi do zemí, jako je Polsko nebo Maďarsko. Neměli byste očekávat, že americká armáda pošle letadlo, aby vás evakuovalo po případné invazi.”

Podle senátora jich je tedy více než 30 000. (Viz video zde) , výše uvedená informace zazněla v čase 2:30.) Více než třicet tisíc lidí! To je na slovenské poměry velké město…

Zkusme se nad tímto číslem trochu zamyslet. Podle sčítání lidu z roku 2001 Američané nefigurovali na seznamu národností žijících na Ukrajině, který čítal více než tisíc osob (viz zde). V té době jich tam tedy bylo trvale usazeno méně než tisíc.

Zbývají obchodní a individuální cesty a pobyty. Zboží ze Spojených států se na celkovém ukrajinském dovozu podílí 5,5 %: jde o uhlí, stroje, vozidla, zemědělské produkty, ryby a mořské plody a letadla. Obrat činí necelé tři miliardy dolarů ročně. Ukrajinský vývoz do USA činí necelou miliardu, což jsou pouhá dvě procenta celkového ukrajinského vývozu, a zahrnuje železo a ocel, anorganické chemikálie, ropu, výrobky ze železa a oceli, letadla a zemědělské produkty. Lze předpokládat, že tento obchod si vyžádá přítomnost několika stovek amerických obchodníků, překladatelů, manažerů, expertů, obsluhy a jejich rodin, ale to ještě nevysvětluje desetitisíce Američanů na ukrajinském území.

V říjnu 2021 mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price tvrdil, že na Ukrajině v té době žilo asi 6 600 amerických občanů, a uvedl, že podle jejich odhadů tam v té době mohlo být celkem asi 16 000 Američanů, včetně turistů a návštěvníků (viz zde). Dále uvedl, že vzhledem k napjaté situaci je tento počet pravděpodobně již mnohem, mnohem nižší, protože mnoho lidí uprchlo a další neustále utíkají kvůli hrozbě vypuknutí války.

Od té doby uplynulo jen několik měsíců a jeho kolega senátor říká, že na Ukrajině je přes třicet tisíc Američanů. Takže tu máme určitý nepoměr: možná více, možná méně, ale velmi zhruba řekněme, že asi 20 000 Američanů tu najednou převyšuje “normální” počty.

Nedávno se v diskusi pod článkem jeden (notorický) diskutér pohoršoval: proč přirovnáváme Ukrajinu k okupovanému státu, vždyť Ukrajina je suverénní demokratický stát, který se svobodně rozhoduje, kam patří a do jakého vojenského bloku vstoupí. A proč v souvislosti s Ukrajinou stále zmiňujeme Spojené státy? Co mají Spojené státy společného s Ukrajinou a její svobodou rozhodování?

A shodou okolností je to tentýž diskutér, který předtím plamenně protestoval proti tomu, že Krymčané v roce 2014 svobodně využili svého platného ústavního a nezadatelného práva na sebeurčení a v referendu si zvolili nezávislost a následné připojení k Ruské federaci. Protestoval, že referendum prý nebylo v pořádku, protože se konalo za přítomnosti dvaceti tisíc “zelených mužíčků” z Ruska.

Dvacet tisíc zelených mužíčků a dvacet tisíc ztracených Američanů. Co říkáte, je v tom rozdíl?

Tito zelení mužíčci se tehdy starali o to, aby Krymčanům nikdo nezkazil jejich velký den, kdy se slavnostně oblékli a v drtivé většině dali najevo svou svobodnou a legitimní volbu. A co dělají ti malí američtí muži? Opravdu, kde jsou? Víte to?

Zlí spiklenci tvrdí, že američtí mužíčci, na rozdíl od zelených mužíčků, nejsou v ulicích, ale obsadili kyjevské úřady, odkud organizují personální politiku v médiích, státních strukturách, armádě, a mají tak Ukrajinu zcela pod kontrolou.

Co myslíte, je to podvod?

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru