Nová studie Johnse Hopkinse: “Lockdowny měly jen malé nebo žádné účinky na veřejné zdraví” a “způsobily obrovské ekonomické a sociální náklady”

Autory studie jsou Jonas Herby, zvláštní poradce Centra pro politická studia v dánské Kodani, Lars Jonung, emeritní profesor ekonomie na univerzitě ve švédském Lundu, a Steve H. Hanke, profesor aplikované ekonomie a zakladatel a spoluředitel Institutu Johnse Hopkinse pro aplikovanou ekonomii, globální zdraví a studium obchodních podniků.

Autoři napsali, že “tato metaanalýza sice dospěla k závěru, že výluky měly jen malé nebo žádné účinky na veřejné zdraví, ale tam, kde byly přijaty, způsobily obrovské ekonomické a sociální náklady”.

Studie se podle autorů zaměřila na “zjištění, zda existují empirické důkazy na podporu přesvědčení, že ‘výluky’ snižují úmrtnost na COVID-19”.

Výzkumníci definovali výluky jako “jakákoli vládní nařízení, která přímo omezují možnosti lidí, jako jsou politiky, které omezují vnitřní pohyb, uzavírají školy a podniky a zakazují mezinárodní cestování”.

Výzkumníci dále uvedli, že “k zodpovězení naší otázky jsme se zaměřili na studie, které zkoumají skutečný dopad výluk na míru úmrtnosti na COVID-19 na základě registrovaných průřezových dat o úmrtnosti a kontrafaktuálního přístupu rozdílu v rozdílu.”.

Jinými slovy, snížily výluky úmrtnost na COVID?

Závěr je záporný.

“Uzavírky měly na úmrtnost na COVID-19 jen malý nebo žádný vliv. Přesněji řečeno, studie indexu přísnosti zjistily, že výluky v Evropě a Spojených státech snížily úmrtnost na COVID-19 v průměru pouze o 0,2 %,” uvádí studie.

Dodává, že “příkazy k ukrytí na místě (SIPO) byly rovněž neúčinné, snížily úmrtnost na COVID-19 v průměru pouze o 2,9 %”, a dále uvádí, že “specifické studie nefarmakologických zásahů (NPI) rovněž nenalezly žádné široce založené důkazy o znatelných účincích na úmrtnost na COVID-19”.

Jinými slovy, výluky nijak nepomáhají zachránit lidi před COVID.

Autoři dospěli k závěru, že “naše metaanalýza nepotvrdila, že by výluky měly velký a významný vliv na míru úmrtnosti”. Píše portál Summit.

V další analýze “výluky vs. žádné výluky, obličejové masky, uzavření podniků, které nejsou důležité, uzavření hranic, uzavření škol a omezení shromáždění” studie rovněž nenašla “žádný široce založený důkaz o znatelném vlivu na úmrtnost na COVID-19”.

 

Přejít nahoru