Tohle by vám mohlo zachránit život doma s omikronem!

Podle odborníků se s omikronem v současné vlně setká téměř každý. A protože není nakažlivá, ale její průběh je mírnější, většina z nás si vystačí s domácí léčbou.

Co dělat pro omikron
Nejprve by si měl pacient sám na sobě všímat, zda je schopen přijímat tekutiny, potravu, zda se již zadýchává při chůzi nebo při normální řeči. Zásadní je také pravidelné měření teploty, tlaku a pulsu, píše portál 1pluska.sk.

Jakmile získáte pozitivní test, kontaktujte svého lékaře. Jednoduché zařízení vám řekne, kdy zavolat záchranku. “Je vhodné si pořídit pulzní oxymetr, který měří saturaci kyslíkem, tedy okysličení organismu. Měli byste zpozornět, když saturace klesne pod 95 a pod 90 byste rozhodně měli zavolat záchranku nebo kontaktovat lékaře,” radí Kalavská.

Snadná manipulace
Přístroj se používá nejen k měření saturace kyslíkem, ale také k měření pulzu. Manipulace s ním je jednoduchá. Nasadíte si ho na prst a za pár vteřin víte, na čem jste. Informuje hlavnydennik.sk

Měli byste si měřit saturaci alespoň třikrát denně. Oxymetr můžete získat v lékárně, jeho cena se pohybuje kolem 20 eur.

Pulzný Oxymeter, Ruka, Zdravotníctvo, Oximeter

zdroj: pixabay

Doporučení ministerstva zdravotnictví
“Saturace se měří na několika prstech, opakovaně a v klidu, pozor na situace, které mohou výsledek zhoršit (dlouhé nehty, umělé nehty a lakování nehtů, slabé baterie, studené prsty),” radí také ministerstvo zdravotnictví.

Kalavská doporučuje jako prevenci užívat zinek, vitamin D, vitamin C a imunoglukan. Při onemocnění předepisovala pacientům antivirový lék isoprinosin, antibiotikum sumamed, protizánětlivý lék kolchicin nebo clexan proti vzniku krevních sraženin.

Přejít nahoru