Už má v těle čtyři dávky vakcíny a stále to nestačí? CO se děje?

Problém je pro zahraniční Sputnik
Jedna dávka společnosti Pfizer je problémem pro mnoho zahraničních zemí. Ve skutečnosti Juraj tvrdě narazil v Norsku, kde Sputnik odmítají přijmout. A tak začalo Jurajovo očkování, informuje televize JOJ.

“Na hranicích mě odmítli. Z Norska mě poslali zpět s tím, že nesedí. K prodeji letenky potřebujete 3 platná očkování. To v mém případě znamená šest. To je trochu absurdní,” řekl Juraj.

“Jakmile je program častější, nemůžeme už zaručit, co to s tělem člověka udělá,” řekla Zuzana Eliášová, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Kdy konečně propojí databáze v naší zemi?
45letý Juraj se ocitl ve slepé uličce. Má velký problém s cestováním do Španělska. V těle už má dvě dávky Sputniku a dvě dávky Pfizeru. Druhou dávku léku Pfizer však dostal v Norsku a nemůže ji doložit a odmítá se smířit s tím, že by se ztratila.

“Nedávno mi v nemocnici řekli, že na tu čtvrtou dávku můžu zapomenout. S tím se nedá smířit,” řekl kulturista. Norové, protože nejsou v unii, mají svůj vlastní formát a Juraj byl po očkování odkázán na jejich dvě stránky, ze kterých si ho nemůže stáhnout. “Nedávají tam žádné papíry, žádná razítka, žádné podpisy,” prohlásil Juraj.

“Doporučujeme obrátit se na kolegy z NCZI buď prostřednictvím horké linky, nebo je na webových stránkách NCZI kontaktní formulář, kam zadá problém, který má, a kolegové ho pak kontaktují,” uvedla Eliášová.

Nejedná se o ojedinělý případ
Státní tajemník ministerstva diplomacie připouští, že nejde o ojedinělý případ. “Z hlediska propojení databází je to poměrně problematická záležitost. Ukazuje se však, že je to spíše otázka našeho národního než evropského přístupu. Protože řada států EU již má k dispozici mechanismus, který tuto otázku řeší. Nyní čekáme na doporučení týkající se dobré praxe,” uvedl Martin Klus, státní tajemník ministerstva zahraničních věcí.

Pokračování v očkování není dobrý nápad
Odborníci Jurajovi důrazně doporučují, aby si pátou a šestou dávku vakcíny do těla nenechal aplikovat. “Je zbytečné dělat pokus na jakémkoli člověku, pokud má v podstatě ty čtyři dávky v sobě pravidelně a my to můžeme prokázat,” řekl Pavol Jarčuška, předseda Slovenské společnosti infektologů.

“Neexistuje žádný jasný důkaz, že je to bezpečné. Ale samozřejmě jen z tohoto přirozeného úsudku bych předpokládal, že to není nebezpečné, pokud je dodržen nějaký základní odstup mezi očkováním,” řekl virolog Boris Klempa.

Už teď má imunitu, kterou může ušetřit
Také podle profesora Jarčušky jsou další dávky pro Juraje zcela zbytečné. A říká, že je třeba to administrativně vyřešit. “Naopak je očkován kombinací adenovirové vakcíny a mRNA vakcíny. Má tedy již velmi silnou imunitu a z byrokratického hlediska není absolutně žádný důvod, aby dostával další dávky vakcíny. Byrokracie nemůže stát nad skutečnou medicínou,” dodal odborník.

zdroj: hlavnydennik.sk

Přejít nahoru